COL wil inspraak in besluiten over landsdienaren
09 Dec 2015, 07:02
foto
Hugo Blanker, voorzitter van de COL.


De Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) heeft president Desi Bouterse in een brief laten weten dat het lijkt alsof de regering besluiten neemt over landsdienaren zonder inspraak van deze vakcentrale. Het hoofdbestuur van de COL is niet betrokken, terwijl er wel gesproken is gisteren met Ravaksur en de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO).

De COL heeft een open brief gestuurd naar de president. Het hoofdbestuur van de COL verwacht van de president zodanige weerklank en handelingen, dat de belangen van de COL-leden aanvaardbaar afgewikkeld worden.

Open brief COL: 'Tantiri a no don'
“De Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) voelt zich niet gebonden aan voorzieningen voor landsdienaren waar zij geen inspraak in heeft," stelt COL-voorzitter, Hugo Blanker. Hij brengt in herinnering de calamiteiten rondom de implementatie van Fiso. In eerste instantie luisterde de toenmalige regering ook niet naar de COL. Het was een rechtvaardige en verbeten strijd met het resultaat dat de voorwaarden voor reparatie van Fiso werd bereikt.

Vandaag de dag horen we duidelijke verklaringen dat Fiso op de schop moet. Dit gebeurt nota bene door de zelfde leiders van Ravaksur. Tijdens de COL strijd bezongen zij hoe Fiso in de oorspronkelijke staat zaligmakend zou zijn.
Onder verwijzing naar een passage in de open brief van de COL, omstreeks 08 september 2015:
“De COL blijft inderdaad per definitie voorstander van maatregelen, die de overheid neemt die gericht zijn op inkomstenverruiming, mits een aanvaardbaar deel hiervan gereserveerd wordt voor nivellering van de welvaart. Tegelijkertijd is zij voorvechter van transparantie, bescherming en optimalisering van inkomensniveau, c.q. welvaart en welzijn van de actief dienende en gepensioneerde landsdienaren en hun respectieve gezinnen.
Bij de beoordeling en ondersteuning van Micro en macro economische besluiten, zal het voorgaande steeds ons vertrekpunt zijn”.
De COL blijft voorstander van commercialisering van de daarvoor in aanmerking komende diensten van de overheid met dien verstande dat de middelen direct bestemd worden voor de optimalisering van de dienstverlening, direct gerelateerd aan de overheid (parastataal).
De samenleving, vakbeweging in het algemeen hoort vandaag de dag dat Ravaksur zich wil gaan bemoeien met de directe belangenbehartiging van de landsdienaren. Eerder is vanuit die zijde verwarring binnen deze sector gebracht door de landsdienaren te verblijden met de aankondiging van 20% loonsverhoging. De COL onderkent dat haar voorstellen voor de materiële positie van de landsdienaren nog moeten worden uitgewerkt en haakt in met de volgende voorwaarden:

A. Correcties m.b.t. het inkomen
1. De landsdienaren (dito gepensioneerden) worden bijvoorbeeld ingedeeld in inkomensgroepen: - 1000 SRD (25 %); 1000 - 2000 SRD (20 %); 2000 - 4000 SRD (10 %). Inkomensgroepen boven 4000 worden ongemoeid gelaten.
2. Het salaris en de schadeloosstelling van politieke ambtsdragers tot een redelijk en rechtvaardig maximum terugbrengen.
3. Te rekenen van 01 Jan. 2017 wordt de vastgestelde representatie toelage voor onder andere: president, vicepresident, ministers, DNA-leden bevroren. Vooralsnog geschiedt deze voorziening.
4. Evaluatie m.b.t. continuering, dan wel vervanging Fiso, voorafgaand aan gelijkschakeling van alle betrokken functiegroepen.
5. Ontkoppeling van de salariëring van landsdienaren en politieke ambtsdragers.
6. Vaststellen van een aanvaardbaar standaard levenspakket van alle landsdienaren en bij de salariëring hiermee rekening houden.
7. Vaststelling van aanvaardbare inkomensverhouding binnen de overheid, dus nivellering.
8. Met medewerking van de Fiscus een zekere inkomens nivellering tot stand brengen m.b.t. de parastatalen en het particulier bedrijfsleven.
9. Overzicht van bedrijfsadviseurs, periode van hun aanstelling, specifieke deskundigheid en functionaliteit.
10. Reactivering en adequate samenstelling en bemensing.
11. Overzicht en met hun inspraak inzetten van tot spookgemaakte lansdienaren en motivering.
12. Kaalpluk bij grove corruptie m.b.t. plegers en aanstichters/mede plegers
13. Reactivering en aanpassing studietoelagen van schoolgaande kinderen (VOJ) van landsdienaren.

B. Aanvullende bronnen van inkomsten: Naast de grote macro-economische problematiek
1. Introductie van bijdrage voor onderhoud en vuilophaal, bijv. 100 (honderd ) SRD per huishouden per jaar verspreid over gelijke maandelijkse termijnen.
2. Introductie van bijdrage aan waterirrigatie m.b.t. grote agrarische activiteiten.
3. Herinvoering en aanpassing kentekenbelasting uitgaande van klasse voertuig en bouwjaar.
4. Verzelfstandiging van specifieke overheidsdiensten.
5. Kaalpluk bij grove corruptieve handelingen te beginnen bij $. 20.000 ( twintig duizend).
6. Zware boetes bij ernstige vervalsingen met behulp van notarissen.
7. Aanpassing van grondhuur, c.q. bij grote lappen grond, die na 10 jaar nog niet voor minstens 50 % in cultuur zijn gebracht, in gevolge de toewijzingsbeschikking.
8. Bewoners van internaten van de overheid inzetten voor zelfvoorziening, middels eigen kweek en planten, met behoud van bestaande subsidie.
9. Operationalisering van het ambtenarenpensioenfonds m.b.t. materiële ondersteuning van ambtenaren bij duurzame bestedingen
10. Gelijke storting van 10 % door de werkgever in het ambtenaren pensioenfonds. Hiertoe een terugbetaling schema overeenkomen.
11. Invoering van een nationaal prijsbeleid.
12. Gedetineerden de gelegenheid bieden om middels structurele programma's een substantiële bijdrage te leveren aan hun huidig en toekomstig levensonderhoud.
Overeenkomstig de cultuur binnen de organisatie hebben wij ons bereid en in staat getoond om verantwoordelijkheid te nemen en uit te dragen, mits besluiten in samenspraak en/of ondersteuning van de COL en haar achterban zijn. Overduidelijk is dat wij niet passief blijven en dat voor ons 'Tantiri a no don' is.

Paramaribo, 08 december 2015
Het hoofdbestuur van de COL
Met verontruste vakbondsgroeten
V. Schattevo – secretaris-generaal
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May