Ravaksur hoopt op concrete voorstellen regering
08 Dec 2015, 08:18
foto


Errol Snijders, woordvoerder van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) hoopt vandaag tijdens een gesprek met president Desi Bouterse te komen tot concrete voorstellen. Het staatshoofd voert vanmiddag vervolggesprekken met Ravaksur.

Het wordt een vervolg van het gesprek dat we op 3 december hebben gehad, zegt Snijders aan Starnieuws. De verhogingen van brandstof en energie, het sociaal vangnet en salarisverhoging voor de ambtenaren komen aan bod. In het vorig gesprek heeft Ravaksur de president gewezen op de ingrijpende invloed die de reeks verhogingen hebben op de inkomens van de werknemers.

“De verhogingen lijken op een vulkaanuitbarsting,” zegt Snijders. “We kennen onze verantwoordelijkheid en weten dat de zaak in een moeilijke positie verkeert.” Hij pleit dan ook voor compensatiemaatregelen en bescherming van de werknemers. “De prijzen vliegen de pan uit en er wordt niets concreets gedaan om de burger te beschermen.” Hij zal dat vandaag ook benadrukken tijdens het gesprek. Al jaren is de vakbeweging bezig om belastingverlagende maatregelen erdoor te krijgen. De vakbondsman hoopt dat ze kunnen komen tot een overeenkomst waarin de belastingschijven worden bijgesteld.

Eerder was aan de regering gevraagd om een 20% loonsverhoging voor de ambtenaren. “Maar dat was voor de devaluatie. Nu met de devaluatie hebben we gezegd dat de verhoging 30 tot 40% moeten zijn.” Snijders is niet te spreken over de uitspraken van Ronald Hooghart als zou alleen de Centrale van Landsdienaren (CLO) gerechtigd zijn om te praten over looncorrectie van de ambtenaren. “De CLO is niet meer de enige organisatie die ambtenaren vertegenwoordigd. En daarbij komt bij kijken dat de CLO niets heeft gedaan voor onder andere het pensioen van de ambtenaren en de onderstandgenietenden, de zogenaamde AO-ers.” Snijders zegt dat AO-ers die 20 en 30 jaar voor de overheid hebben gewerkt, straks met een onderstand zitten van SRD 250. “Dus Hooghart moet zijn mond houden.”

Na het eerste gesprek heeft Ravaksur, die al twee vertegenwoordigers had zitten in de Energiecommissie, nog een lid eraan toegevoegd. Ook voor de commissie Sociaal Vangnet heeft Ravaksur 3 personen voorgedragen om zitting te nemen. Snijders zegt dat de problemen zo zwaar zijn dat het niet verantwoord is om minder vertegenwoordigers te hebben in deze commissies. Hij vindt dat de vakbeweging die er voor de arbeiders is, er bovenop moet zitten daar waar de belangen van deze groep in het geding zijn. Snijders –voorzitter van de Moederbond- is de woordvoerder van Ravaksur, omdat Robby Berenstein, voorzitter van C-47 uitlandig is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May