Krijgsraad moet datum bepalen 8 Decemberstrafproces
08 Dec 2015, 00:01
foto


Het Openbaar Ministerie heeft de Krijgsraad schriftelijk gevraagd om de dag en tijd te bepalen voor behandeling van de strafzaken in het 8 Decemberstrafproces. Het Hof van Justitie heeft de procureur-generaal bevolen om met onmiddellijke ingang de vervolging voort te zetten tegen de verdachten. De procureur-generaal moet vorderen dat met onmiddellijke ingang de schorsing van vervolging wordt opgeheven. Irvin Kanhai, advocaat van Desi Bouterse en diverse andere verdachten, zegt aan Starnieuws dat het Hof van Justitie niet bevoegd is om een wet te beoordelen. Hij vindt dat door de uitspraak van het Hof, het land in een gevarenzone is gebracht.

Kanhai wijst er op dat de Krijgsraad een vonnis heeft uitgesproken. De vervolging van de verdachten is op 11 mei 2012 geschorst. De Krijgsraad wil eerst antwoord hebben of er sprake is van inmenging in een zaak die reeds in behandeling was en verwees naar artikel 131 lid 3 van de Grondwet. Kanhai merkt op dat 'inmenging' ook niet gedefinieerd is. Hij vindt dat de rechter niet bevoegd is de Grondwet te toetsen en niet kan stellen dat de Amnestiewet buiten beschouwing kan worden gelaten.

"Wat gaat de Krijgsraad nu doen? Er is een beschikking waarbij de Krijgsraad akkoord is gegaan met de auditeur-militair om de vervolging voor onbepaalde tijd te schorsen, totdat het Constitutioneel Hof de inhoud van de Amnestiewet heeft getoetst. En dit orgaan is er nog steeds niet. Zal de Krijgsraad dan over de eigen beslissing heenstappen? Ik wil zien hoe dat gebeurt. Bovendien zijn er ook personen gedagvaard die niet voorkwamen op de lijst van verdachten. En hoe zullen de gewezen ministers worden berecht. Zij zijn niet eens gedagvaard. Dit is een dode mus. De rechtsstaat wordt in gevaar gebracht," meent Kanhai, die zegt klaar te zijn voor de zitting.

Hugo Essed, een van de procesgemachtigden, heeft eerder tegenover Starnieuws verklaard dat het Hof van Justitie met de beslissing zijn vertrouwen in de rechtsstaat Suriname in één keer verdubbeld. Het Hof van Justitie heeft de nabestaanden in hun klacht ontvankelijk verklaard en heeft het daarbij behorende verzoek tot bijzondere vervolgingsinstructies aan het Openbaar Ministerie, vrijwel geheel toegewezen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May