Kennisverbreding hoog op agenda NH
07 Dec 2015, 23:43
foto
Minister Regilio Dodson en ambassadeur Pierre Giroux van Canada. (Foto's: NH)


Vier ambassadeurs hebben zich in de afgelopen periode bij minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) aangemeld voor kennismaking. Het gaat om de niet residerende ambassadeurs Dai Young Maeng, Pierre Giroux en Raffaele Trombetta van respectievelijk Zuid-Korea, Canada en Italië. Ook ambassadeur Ernst Noorman van Nederland legde een bezoek af. Dodson heeft in de gesprekken met alle diplomaten de nadruk gelegd op het zoeken naar kennisverbreding via de scholing van het kader van het ministerie.

Dai Young Maeng van Zuid-Korea stelde voor te kijken naar de mogelijkheden die de Hyundai Corporation te bieden heeft. Deze maatschappij heeft op het gebied van energieopwekking, waterkracht en raffinage grote projecten uitgevoerd in een aantal Zuid-Amerikaanse landen en zou in het geval van Suriname alvast een feasibility study kunnen uitvoeren. In 2016 zal de Zuid-Koreaanse overheid in het kader van technische hulp die ze biedt aan Suriname, een feasibility studie uitvoeren met betrekking tot e-government.

Canada heeft know how op het gebied van kwikvrije goudwinning. In Suriname is het proces gaande om de kleinschalige goudwinning te stimuleren deze vorm te hanteren. In maart 2016 wordt in Toronto een meeting ten behoeve van de mijnbouwsector georganiseerd en Dodson zal zich tijdens deze bijeenkomst laten informeren.

Dodson zei in gesprek met Trombetta, onder de indruk te zijn van de kwaliteit van Italiaanse machines die door Surinaamse ondernemingen worden gebruikt. Trombetta gaf aan dat de landen op gebieden als onderwijs en milieu, zeker samen zouden kunnen werken. Zo zijn er beurzen om alvast de Italiaanse taal te leren. In 2016 zullen er workshops gehouden worden op het stuk van de mijnbouw. Trombetta liet weten dat er bedrijven zijn in Italië, die zaken willen doen in Suriname.

Met Noorman is, onder meer gesproken over de aanpak van de kleine mijnbouw. Het is de bedoeling dat deze sector zich verder ontwikkelt. Het ministerie van NH is ook bezig na te gaan hoe donormiddelen effectief gekanaliseerd kunnen worden. De plannen die het ministerie heeft voor het gebruik van alternatieve energie, zijn eveneens uitgelegd. NH gaat richting duidelijk waterbeheer, waterwinning en export daarvan, conform de richtlijnen van de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO), meldt de voorlichting van NH.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May