"Surinaamse soevereiniteit mag niet ondersneeuwen in Unasur"
03 Nov 2010, 00:05
foto


De Nationale Assemblee heeft dinsdag voor de eerste keer in openbare vergadering gediscussieerd over haar eerste wetsvoorstel, het toetreden van Suriname tot de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur). Deze unie streeft nauwe samenwerking na tussen de landen op het Zuid-Amerikaanse vasteland op economisch, sociaal, cultureel en politiek gebied.

Een parlementaire commissie onder leiding van het lid Melvin Bouva (NDP) heeft de toetreding, die in een wet moet worden opgenomen, voorbereid en heeft dinsdag haar inzichten gegeven en vragen gesteld aan de regering. Coalitie en oppositie zijn het eens over de toetreding van Suriname, maar plaatsen vraagtekens bij tal van kwesties.
De vergadering gaat op donderdag verder. Dan komen de andere leden van het parlement aan het woord, en zal de regering vragen beantwoorden.

Bouva gaf eerst een historisch overzicht van de aanleiding tot de oprichting van Unasur. Vervolgens hield hij een warm pleidooi voor Surinames toetreding tot dit blok.
Diverse leden merkten op dat Unasur eigenlijk al operationeel is en dat Suriname veel huiswerk te maken heeft om deze achterstand in te halen. Toetreding is nodig, zo vinden veel volksvertegenwoordigers, om in te kunnen spelen op de veranderingen in een globaliserende wereld.

Commissielid Chandrikapersad Santokhi wees erop dat de landen die in Unasur participeren al nauw met elkaar samenwerken - in tegenstelling tot Suriname. Hij vroeg daarom de regering met klem erop te letten dat het belang van Suriname niet ondergesneeuwd raakt in de kluwen van de belangen van deze landen, waaronder grootmachten als Brazilië, Agentinië en Venezuela.

Suriname en Guyana zijn de 2 enige lidlanden van de Caricom die in Unasur participeren. Het parlement wees de regering erop dat beide landen al lopende verplichtingen hebben in Caricomverband. “Zal er rekening mee worden gehouden dat Suriname wettelijke afspraken heeft ten aanzien van de Single Market and Economy”, vraagt Santokhi de regering.
Hij wil dat de regering in kaart brengt welke verschillen er zijn zijn in afspraken tussen beide blokken, wat de overlappingen zijn en bij welke arrangementen het Surinaamse belang het beste is gediend. De parlementariër heeft de regering ook verzocht te waken over de nationale soevereiniteit.

Het parlement vindt de doelen van Unasur vrij ambitieus. De leden vragen zich af hoe de besluitvorming, die op basis van consensus zal geschieden, in de praktijk zal uitpakken. De vrees bestaat dat kleinere economieën als Suriname, die een lagere contributie mogen betalen, ook een minder zware stem zullen hebben.

Parlementsleden in debat over Unasur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May