Ontruiming Roma Pit in Brokopondo zondag afgerond
06 Dec 2015, 00:48
foto
De druk bezochte krutu zaterdag in Brokopondo. (Foto's: NH)


Roma Pit, het concessiegebied van Rosebel Gold Mines/Iamgold in Brokopondo, zal uiterlijk zondag zijn ontruimd. Zaterdag is op een krutu deze kwestie besproken in Brokopondo. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het veel voeten in de aarde heeft gehad, maar het is uiteindelijk gelukt. Meer dan 2000 mensen waren actief in het gebied. Meer dan tachtig graafmachines werden ingezet om naar goud te zoeken.

Een groot deel van de machines is al door de mensen verwijderd. Dodson merkt op dat het om een vreedzame operatie gaat. Er is gesproken met de mensen en hen is aangeboden dat zij nieuwe concessies zullen krijgen. De afspraak is ook gemaakt met Makamboa en dignitarissen dat op basis van nieuwe voorwaarden, de mensen aan de slag zullen gaan, waarbij kwikvrij gewerkt moet worden. De overheid is bereid om te bemiddelen bij financiering van equipment. Ook zullen de mensen belasting moeten betalen. De begeleiding van de overheid is eveneens toegezegd.

Tijdens de krutu werd naar voren gebracht door Nieuw Koffiekamp, dat nu Roma Pit ontruimd moest worden, het ook geen zin heeft dat het dorp in het concessiegebied van Rosebel blijft. Gevraagd werd om te bevorderen dat Rosebel een nieuw dorp bouwt voor de bewoners. Veel mensen waren behoorlijk geëmotioneerd over de situatie. De minister zegt dat er geen weg meer terug is, dat is voor eenieder duidelijk. De mensen zullen niet aan hun lot worden overgelaten. Dodson werd bijgestaan door zijn collega Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling en Kenneth Slooten van het Bureau Volkscontacten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May