RGM: 'We zijn geen politieke speelbal'
05 Dec 2015, 00:01
foto


De directie van Rosebel Gold Mines (RGM) voelt zich ongewenst gevangen in een situatie die aanvoelt als een politiek spel dat vakbondsleider Lloyd Read van de RGWO voert. Werknemers aangesloten bij de RGWO hebben het bedrijf sinds dinsdagochtend, 1 december, lamgelegd. De omzetschade van het bedrijf loopt al in de US$ 3,5 miljoen.

“We zijn een bedrijf dat een aanzienlijke rol vervult qua werkgelegenheid in Suriname en hebben deze rol optimaal vervuld,” zegt de RGM-directie aan Starnieuws. “Nu we om bedrijfseconomische redenen maatregelen moeten nemen om het voortbestaan van dit bedrijf te kunnen garanderen, krijgen we te maken met verregaande uitspraken die niets met de Rosebel operations te maken hebben.”

RGM herhaalt dat zij gedurende het hele afvloeiingsproces al in een vroeg stadium - september 2015- in contact was met de bond over het te volgen traject en de aangeboden afvloeiingsregelingen. “De bond heeft de mogelijkheid gehad om geheel volgens eigen inzichten het bedrag van ruim SRD 12 miljoen aan sociaal pakket in te vullen voor de 160 werknemers.” De directie stelt dat de RGWO dit aanbod tot op heden heeft nagelaten. Zij betreurt het dat werknemers door de acties van de bond financieel worden getroffen.

“Wij hebben het gevoel dat er nu op emoties wordt ingespeeld die te maken hebben met de huidige ontwikkelingen in het land.” De RGM-directie zegt dat het bedrijf geen politieke speelbal wil worden van grotere belangen. Wat zij willen is oplossingen voor de “zeer serieuze uitdagingen van het bedrijf en de dalende goudprijs.” Zij betwist dan ook de rechtmatigheid van de staking van de RGWO. Inmiddels heeft het bedrijf een kort geding tegen de bond en de stakers aangespannen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May