Rusland wil weten wat de stappen zijn in bauxietsector
04 Dec 2015, 22:32
foto
NPS-fractieleider Gregory Rusland donderdag in De Nationale Assemblee. (Foto: DNA)


NPS-fractieleider Gregory Rusland stelde diverse vragen donderdag tijdens de algemene politieke beschouwing over de bauxietsector en Alcoa. Suralco is gestopt met de productie. De regering heeft de intentieverklaring (memorandum of understanding) ingetrokken. Rusland wil weten welke concrete stappen de regering heeft gezet nu zoveel werknemers hun baan hebben verloren.

De president heeft bij de jaarrede aangegeven dat er sprake zal zijn van continuering van de bauxiet-industrie, met name de Bakhuysafzetting waar naar schatting 300 miljoen ton aan bauxiet is. Er is aangegeven dat hiervoor een bedrag van circa US$ 3 miljard nodig is.

Rusland stelde de volgende vragen aan de president over de bauxietindustrie.

1. In het kader van werkgelegenheid voor de Surinamers die binnen de mijnbouw sector werkten en nu zonder baan zitten, welke concrete stappen heeft de regering op tafel? Is er überhaupt een plan?

2. Het bedrag van US$ 3 miljard welke genoemd is in de jaarrede, hoe zal Suriname kunnen beschikken over dit bedrag, daar waar nu internationaal duidelijk is dat de prijs van aluminium en dus bauxiet en aluinaarde laag is. Verder gaat men over tot het gebruik van alternatieve materialen. Heeft Suriname zich als land wel goed bedacht over de bauxiet/aluinaarde/aluminium industrie in de 21ste eeuw? Is er een plan van waar wij naar toe gaan?

3. Er is in de jaarrede aangegeven dat Alcoa Suriname de achterstallige betalingen over de periode 2014/2015 zal kwijtschelden. Wat is de grote van het bedrag dat wij dan totaal nog zouden moeten betalen als wij dan nog USS 4,8 miljoen moeten betalen en wel in 48 termijnen.

4. Er is aangegeven dat de geest van de samenwerking tussen Suriname en Alcoa is, dat ermee wordt ingestemd om de Brokopondo Overeenkomst vroegtijdig te beëindigen en de overdracht van de waterkrachtcentrale te Afobaka aan Suriname te effecturen op 31 december 2019. Indien de overeenkomst door de handelingen van de Suralco als beëindigd beschouwd kunnen worden, waarom komt de hydrocentrale niet onmiddellijk in Surinaamse handen? Waarom gaan we nog 4 jaren betalen voor de energie uit de afobakkacentrale?

5. Er is aangegeven dat de gemeenschappelijkheid van belangen tussen Suriname en Alcoa is de continuering van de bauxiet-industrie. Rusland wil van de regering weten wat het plan is in grote lijnen om invulling te geven aan dit streven. Welke deposits zullen worden ingezet en hoe wordt het energievraagstuk in relatie hiermee opgevangen?
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May