Abdoel wil CLAD-onderzoek bij alle staatsbedrijven
04 Dec 2015, 20:37
foto
Waarnemend fractieleider van de NDP, Amzad Abdoel.


De waarnemend fractieleider van de NDP, Amzad Abdoel, leverde tijdens de algemene politieke beschouwingen donderdag, kritiek op staatsbedrijven. Hij benadrukte dat alle middelen van het volk zijn. Hij benadrukte dat goed bestuur en transparantie belangrijk zijn. Er moet verantwoording komen over hoe ze hun middelen besteden. Abdoel vroeg de regering om bij alle parastatale bedrijven een onderzoek te doen verrichten door de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD).

De politicus vindt het triest dat net één of twee bedrijven bijdragen aan de staatskas. "Veel van de parastatalen produceren niet eens een jaarrekening. Bij een aantal moeten de raad van commissarissen nog worden benoemd. Bij tenminste twee bedrijven verricht CLAD onderzoek, dat alles behalve goed uitziet. Bij een aantal van de bedrijven verdienen de directeuren meer dan de president, bij één van ze verdiende een secretaresse bijna anderhalve maal een DNA-lid", zei Abdoel.

De waarnemend fractieleider vroeg wat het beleid is naar de parastatalen. Hij vindt dat alle staatsbedrijven doorgelicht moeten worden. De Assembleeleden klagen dat ook zei geen toegang hebben tot de staatsbedrijven en hun controlerende taak niet kunnen uitoefenen. "Wat is het beleid naar bedrijven die vanaf de oprichting verlies lijden? Hoe denkt de regering over privatisering? Wij hebben nu meer dan ooit een wet op jaarrekening nodig. De middelen van het volk moeten eindelijk worden verantwoord," stelde Abdoel.

Wat het Assembleelid betreft worden onderzoeksresultaten van de CLAD doorgestuurd naar de procureur-generaal voor verder onderzoek. "Laat de regering het gelijkheidsbeginsel van behoorlijk bestuur toepassen Bij ons gaat het niet alleen om de aanwending en verantwoording van de middelen van het volk, maar ook een evaluatie of bij het productiebeleid."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May