Gewapende eenheden ontruimen RGM-bedrijfsterrein
03 Dec 2015, 00:00
foto
Stakende werknemers van RGM moesten van de gewapende eenheden het bedrijfsterrein verlaten.


Politie, militairen en speciale eenheden hebben gistermiddag de stakende werknemers van het bedrijfsterrein van goudmaatschappij Rosebel Goldmines NV (RGM) verwijderd. Alle werknemers op de Guyanezen na, moesten het complex van de multinational verlaten. “Algehele evacuatie,” lieten de gewapende eenheden de werknemers weten.

De ongeveer 250 tot 300 stakers die op de plant te Brokopondo waren, voelden zich bedreigd door de eenheden die waren ingezet. “Met getrokken geweren die ze op ons hadden gericht, werden we gesommeerd te vertrekken,” vertelt een staker. De situatie dreigde te escaleren toen de actievoerders op de weg gingen, om te voorkomen dat de bussen van het bedrijf zouden wegrijden. “Ze stonden met traangas in aanslag.”

General-manager Suresh Kalathil werd op gegeven moment verhinderd te vertrekken met zijn auto. Hij koos ervoor om met de helikopter het gebied te verlaten. De stakers zijn niet te spreken over het optreden van de gewapende eenheden. “Dit is totaal mensonwaardig. We vormden geen bedreiging. Het enige dat we deden was actievoeren. En dan sturen ze de zware jongens op ons af. We werden als koeien bij elkaar gedreven.”

Intussen heeft de directie van RGM een kort geding aangespannen tegen de vakbond en de werknemers. Starnieuws verneemt dat de kortgedingrechter de zaak vandaag al op de rol heeft. Bij RGM werken behalve de afgevloeide 170 arbeiders nog zo´n 1.700 personen. Bij de ontruiming van de plant zijn ongeveer 6 bussen met arbeiders naar de stad vervoerd. Een deel van de werknemers heeft per eigen gelegenheid het bedrijfsterrein verlaten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May