Ravaksur wijst regering op precaire situatie werkers
03 Dec 2015, 04:46
foto
Nieuwe bankbiljetten in omloop gebracht door de Centrale Bank van Suriname.


Ravaksur en de Bond van Leraren hebben de regeringsdelegatie onder leiding van president Desi Bouterse gevraagd om salarissen van ambtenaren aan te passen. De verhoging van brandstof, stroom, water en de devaluatie hebben ingrijpende invloed op de inkomens van werknemers. Naast loonsverhoging wordt gevraagd om belastingverlichtende maatregelen. Gevraagd is om de 2e en 3e fase van de verhoging van stroomprijzen niet door te voeren.

Naast de president, was van regeringszijde aanwezig vicepresident Ashwin Adhin, de ministers Gillmore Hoefdraad (Financiën), Regilio Dodson (Natuurlijke Hulpbronnen), Joan Dogojo (Sociale Zaken en Volkshuisvesting), Soewarto Moestadja (Arbeid), Sieglien Burleson (Handel & Industrie) en de regeringsadviseurs. Robby Berenstein, voorzitter van C-47, was door uitlandigheid niet aanwezig. De woordvoering namens Ravaksur werd gedaan door Errol Snijders, voorzitter van De Moederbond.

De punten die Ravaksur naar voren heeft gebracht, zijn aangehoord door de regering. Er zijn geen toezeggingen gedaan. Van de zijde van de vakbeweging is te kennen gegeven dat de koopkracht met 45% is afgenomen door de prijsverhogingen en de devaluatie. Ravaksur heeft gevraagd om intensieve betrokkenheid bij het opstellen van een sociaal vangnet. Aan de regering is meegegeven om de overheidsinkomsten te verhogen door een efficiënte belastinginning.

Tijdens het onderhoud is ook naar voren gekomen dat de functies van governor van de Centrale Bank van Suriname en minister van Financiën, onverenigbaar zijn. De president heeft aangegeven, zoals eerder ook meegedeeld in De Nationale Assemblee, dat er in januari een nieuwe governor zal worden aangesteld. De vakbeweging vindt dat nu de nieuwe tarieven van elektriciteit voor 60% doorgevoerd zijn, de effecten duidelijk merkbaar zijn. Aan de regering is gevraagd om de verhoging van 40% (in twee fasen) niet meer door te voeren. Afgesproken is dat er nog vervolggesprekken zullen komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May