Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 280
29 Nov 2015, 22:23
foto


“Hebben jullie het ook gelezen? EBS-achtige praktijken ontdekt bij Telesur.”
“Verbaast dat jou? Nadat er toch zo een hap gehapt was bij ATV en de zaak in de roofpot, rookspot en stoofpot was gestopt, wist je toch al dat het daar niet pluis was?”
“En ga je straks verwonderd zijn als er EBS-achtige praktijken bij Staatsolie worden ontdekt? Of wordt daar bewust voorlopig overgeslagen?”
“Maar wattebout als er straks Telesur-achtige praktijken bij de SLM worden ontdekt, en Staatsolieachtige handelingen bij SWM, en SLM-drachtige bandelingen bij STVS en SRS-zachtige zaken bij de SLM en Telesurprachtige praktijken bij, bij, bij….., mi Gado, we zijn omringd door boevenbendes.”
“Net als die parasiet op bomen, die ‘pikinfowru-doti’, net zo.”
“Ai werkelijk, als je je boom niet onderhoudt, dan woekert die doti binnen een paar jaar over je hele boom en zuigt die uit.”
“Maar dan gaat die doti uiteindelijk ook dood, als hij zijn gastheer leegzuigt.”
“Kan hem niets schelen, hij is een parasiet zonder verstand die alleen geprogrammeerd is om leeg te zuigen, net als corruptelingen: zuig het sap der natie maar op.”
“En dat geld is weg, foetsjie-de-poetsjie. Dat zien we nooit meer terug.”
“Daarom, geef zulke lieden 30 jaar celstraf, en verzorg ze niet lekker in een luxe-cel op onze kosten, maar laat ze met een ijzeren bal annex ketting aan hun been in een geel-zwart streepjespak in de zon trottoirs wieden en tuinen van bejaarden schoonmaken.”
“En na 5 jaar mogen ze elk jaar celstraf met 2 miljoen US$ afkopen. Zo niet, dan blijf je je straf uitzitten en dan kom je er tegen je zeventigste uit. Zo zullen zij niet genieten van dat geld en dat werkt preventief voor anderen.”
“Nou, en ook het feit dat de hele samenleving de vinger op je wijst; je bent een getekende, een paria.”
“Ach nee, voor velen is zo iemand een held, een role-model.”
“Ja, vooral als men zulke mensen nog erbij de schuld geeft van de verhoogde energieprijzen en de devaluatie van onze dollar. Dus niet het verspillend wanbeleid van de afgelopen vijf jaren is de schuldige. Ron, sorry, maar die paarse mannetjes van je kunnen echt niet met geld omgaan.”
“Zeg niets, die Groenen van jou evenmin; die potten alles op en voeren zo een goed beleid, dat ze na tien jaar regeermacht een verkiezing glansrijk verliezen. Wie houdt wie voor de gek?”
“Dus je gelooft niet dat deze kruistocht tegen corruptie echt is?”
“Ik wil het pas gaan geloven als een tiental G.G.’s…..”
“Wat zijn G.G’s?”
“Dat staat voor ‘Grote Gappers’, en onderbreek mijn alcoholische oratie niet zomaar, dus ik geloof het pas als een flink stel G.G.’s, ook Paarsen zoals die Babrams met z’n pimped wagon, voor tientallen jaren celstraf krijgen. Maar tot nu toe is het bij een drietal aangehoudenen en een paar geschorsten of ontheven boys gebleven. Alles gaat zooow voorzichtig, zooow omzichtig, zooow slow.”
“Natuurlijk, het is net als die militair van de mijnopruimingsdienst die met een bajonet, liggend op zijn buik een landmijn uit de grond probeert te halen. Vooor-zich-tig a man e djuk-djuk’a grong nanga dolk. Eén verkeerde djuku en a tori e sutu, badafff, in z’n gezicht.”
“Ja, mooie vergelijking, maar toch heb ik mijn bedenkingen. Kijk weer met wat voor een getreuzel in DNA, zelfs vanuit de oppositie, die anti-corruptiewet weer behandeld wordt.”
“Is het geen tijd dat Karel de Doeman weer een petitie hierover bij Pres indient? Hij heeft nu beter toegang daar.”
“Heb je niet gemerkt dat je van Karel en z’n Son of Dot op Natuurlijke Hulpbronnen, na het skalian-avontuur opeens niets meer hoort?”
“Werkelijk!”
“Weet je waarom die anti-corruptiewet door politiek links en rechts, dik en dun, hoog en laag niet goedgekeurd zal worden?”
“Omdat ze allemaal corrupt zijn en bang zijn om in de gevangenis te komen.”
“Echt niet, dat gebeurt met de kleine domme koebies of de overmoedige grote karpers. De rest weet zich wel goed in te dekken en buiten schot te blijven.”
“Da waar gaat het om?”
“Luister no, pah, sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is de grote nyan-patu voor politici met regeermacht het sluiten van deals met buitenlandse bedrijven. Wij met ons overschot aan natuurlijke hulpbronnen en ons onderschot aan inwoners hadden niet eens door wat er gebeurde. We waren zooow blij dat investeerders ons eindelijk zagen zitten.”
“Ik zie die corruptie nog steeds niet.”
“Ach mang, wees nou niet zo naïef. Bij het sluiten van zo een honderden miljoenendeal blijven er zeker een paar miljoentjes voor de politici en hun futuboi’s aan de strijkstok hangen. En de anti-corruptiewet zal dit soort zaken met buitenlandse bedrijven transparant maken. Daar wringt de schoen voor vele politici.”
“Ach, dat is niet waar. En wilt u als oudere, mij als jongere komen vertellen dat deze vorm van corruptie met buitenlandse bedrijven al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw bestaat?”
“Jazeker, mijn jonge zuipvriend, jazeker.”
“Da hoe komt het dat wij er als jongere volwassenen niets van weten?”
“Omdat ze jullie op school een hoop los-losgeschiedenis leren over de koloniale tijd, maar over de periode vanaf 1900 tot 1960 leren ze jullie nauwelijks wat, dat is te dichtbij, dat zou jullie weleens te wijs maken en doen doorzién waar die echte nyangs worden gemaakt.”
“Maar noem dan wat namen, dan kan ik gaan googelen op het net.”
“Mooi zo, zoek de ‘Schweig-affaire’ en de ‘Ormetkwestie’ maar op; die laatste deed zelfs een regering vallen.”
“Wat? Echt waar? En wat was in deze kwesties het probleem?”
“Wel, de regering sloot een deal waarmee delen van de Volksvertegenwoordiging, ook van de coalitie, het niet mee eens waren; er zat te weinig in voor ons land.”
“En hoe kwam het dat onze bigi-bigi gestudeerde onderhandelaars zulke slechte deals voor ons land bedongen en hun opdrachtgever, onze regering, die wilde doordrukken?”
“Omdat ze natuurlijk een lekkers kregen van de multinationals als die dankzij zo een deal meer winst op onze natuurlijke hulpbronnen konden maken.”
“Mijn hemel, dan lijkt het dat de geschiedenis zich anno 20125 herhaalt: de assemblee wijst een deal met een multinational af, zeer terecht, eindelijk doen ze eensgezind hun werk in landsbelang. En kijk welke grote en kundige onderhandelaars er voor ons onderhandelden.”
“Da waarom denk je dat de bespreking van deze slechte deal achter gesloten deuren moest plaatsvinden? Waarom mochten wij als bevolking, als de rechtmatige eigenaren van die grondstoffen, niet meeluisteren wat er daar bedisseld was?”
“Daarom houden we van zulke tjoekoenese multinationals en spangen we niet als ze na honderd jaar plunderen van onze bauxiet de arbeiders gewoon op straat zetten en niet eens hun chemische rommel en de oude fabrieken opruimen.”
“Net als die You Are Gold; die graaft ons ook leeg en trapt arbeiders gewoon de deur uit als de goudprijs zakt. Leve onze regeerders die zo houden van dit soort bedrijven en hun ter wille van een grijpstuiver zwaar faciliteren.”
“Daarom voor de zoveelste keer: hulde aan Eddy van Djarap Oil, de man die na Bosje president had moeten worden. Waar multinationals geen belangstelling voor hadden, heeft hij met een groep zwaar gemotiveerde Srananmans het best draaiende staatsbedrijf uit de grond gestampt.”
“En na hem begon het grote plunderen en vriendjes faciliteren en pe yu e wroko, yu mus nyan. En kijk nu: een half failliete boel.”
“Ach, kom man, niet zo negatief, de dalende olieprijs is de grote boosdoener.”
“Ja, ja, of de crisis in het Westen, of de deals die het kapitalistische westen sluit tegen ons, arme derdewereldlanden, zonder corrupte politici. Altijd zijn het anderen, nooit zijn wij het.”
“Ons onvermogen ‘fu seti na kondre bun’ wordt daarom om de vijf of tien jaar beloond met een fikse devaluatie, terwijl die slimme boys met hun gladde tong o.a. vanuit de cambio’s en moneytransfers alhier, via Hong-Kongse banken honderden miljoenen van ons geld op hun rekeningen op Zwitserse banken hebben gestort.”
“Vandaar dat cambio’s niet hoeven te registreren wie er hoeveel geld bij hun wisselt, terwijl legale banken daar streng op gecontroleerd worden.”
“Een paar illegale cambio’s sluiten in een paar handelszaken is maar een rookgordijntje voor goedgelovige zielen. Het grote, illegale wisselen gaat rustig door.”
“En wattebout deze: we begonnen met drie, gingen naar vier en morgen krijgen we vijf, bij de pomp. Proost jongens: pompje op, ga maar lopen.”


Rappa
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May