Noersalim wil uitbanning geweld tegen vrouwen
25 Nov 2015, 21:25
foto
Minister Mike Noersalim introduceert Orange Day en de He for She campagne. (Foto: Binnenlandse Zaken)


Elke 25ste van de maand zal aandacht besteed worden aan het feit dat vrouwen en meisjes geweld wordt aangedaan. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft samen met het Bureau Gender Aangelegenheden de Orange Day gelanceerd. Met oranje kleuren wordt symbolisch aangegeven dat er geprotesteerd wordt tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

De bewustwordingscampagne is een initiatief van de Verenigde Naties (VN) in verband met 16 dagen van activisme tegen gendergebaseerd geweld. Op 25 november wordt niet alleen de onafhankelijkheid van Suriname gevierd, maar wordt internationaal ook de dag van eliminatie van geweld tegen vrouwen herdacht. Op 10 december wordt internationaal de Mensenrechtendag gevierd. Tussen deze dagen zijn er 16 dagen. Deze dagen zijn uitgeroepen tot de 16 dagen van activisme tegen gendergerelateerd geweld. "Suriname is lid van de Verenigde Naties en kan dus onmogelijk aan de kantlijn blijven staan," stelt Noersalim.

Naast deze activiteiten heeft deVN ook nog een solidariteitscampagne gelanceerd: de He for She campagne. Dit houdt in dat zowel mannen als vrouwen worden betrokken in de bewustwordingsactiviteiten. "Om dit hardnekkig probleem op te laten lossen, is het van belang dat mannen en jongens ook worden betrokken, omdat de hele samenleving de gevolgen van geweld ervaart. Eenieder zal wel een dierbare in de omgeving hebben die geweld ervaart en dat mag niet. Laten wij alle geweld tegen vrouwen en meisjes een halt toe roepen", benadrukt de minister.

Sharon Saridjan-Tjokro, beleidsadviseur bij het Bureau Gender Aangelegenheden, zegt bijzonder enthousiast te zijn met de participatie van de minister. "Het is voor ons heel erg belangrijk dat ook de minister deze activiteiten ondersteunt. Dat geeft ons moed om verder te gaan. Wij voelen ons extra gemotiveerd." Saridjan-Tjokro benadrukt dat geweld tegen vrouwen in alle lagen van de samenleving voorkomt en dat eenieder een steentje kan bijdragen om het te elimineren. Vooral vrouwen onderling kunnen elkaar ondersteunen en bemoedigen. In Suriname zijn in 2012 ruim 1456 gevallen van geweld geregistreerd, terwijl in 2013 er rond 1453 zijn geregistreerd. Een lichte daling, maar nog niet genoeg, vindt minister Noersalim. Hij wil dat geweld tegen vrouwen totaal moet worden uitgebannen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May