Breeveld: Volkswil moet leidraad zijn bij beleid
25 Nov 2015, 15:17
foto
Carl Breeveld, fractievoorzitter DOE tijdens de buitengewone openbare vergadering. (Foto: René Gompers)


Grote delen van het volk kijken juist op deze dag niet enthousiast terug "naar wat wij hebben bereikt". Dit zei DOE-fractievoorzitter Carl Breeveld vandaag tijdens de buitengewone openbare vergadering die De Nationale Assemblee hield in de Congreshal. Hij vindt dat er veel positiefs is bereikt in de afgelopen 40 jaar. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, president Desi Bouterse en diverse fractieleiders brachten een felicitatieboodschap uit.

Breeveld brengt in herinnering dat bij de geboorte van de Republiek in 1975 "wij in de grondwet – en wel in artikel 1 – de afspraak gemaakt hebben dat Suriname een democratische staat is gebaseerd op de soevereiniteit van het volk. Dat betekent, dat de hoogste macht bij het volk hoort te zijn. Ik spreek de wens uit dat deze belangrijke rol van het volk vanaf nu, niet slechts tijdens verkiezingen geëtaleerd zal worden, maar dat de volkswil leidend zal zijn bij het beleid dat wordt gevoerd," stelt Breeveld.

Politici in Suriname van de afgelopen decennia, moeten ernstig de hand in eigen boezem steken wat betreft onze commitment met het volk. In 1975 kreeg Suriname het grootste bedrag aan ontwikkelingshulp ooit aan een voormalige kolonie gegeven. 3.5 miljard Nederlandse guldens.
Het streven toen geformuleerd was:
-Vergroting van de economische weerbaarheid
-Vergroting van de werkgelegenheid
-Verbetering van de leefomstandigheden voor de gehele bevolking
-Bevordering van de regionale spreiding.
Wij zien dat wat bedoeld was voor de hele bevolking slechts voor een te kleine groep van de bevolking is gerealiseerd. En dat ging vaak ten koste van dezelfde bevolking.

Na de staatsgreep van 1980 werd het volk voorgehouden.
-Vernieuwing van de Bestuurlijk-Politieke Orde
-Vernieuwing van de Sociaal-Maatschappelijke Orde
-Vernieuwing van de Sociaal-Economische Orde
-Vernieuwing van de Educatieve Orde.

"Na 40 jaar moeten wij constateren dat van al deze voornemens niet veel terecht is gekomen en dat het volk de gebeten hond is. Keer op keer is de bevolking bedrogen uitgekomen. Heeft dat te maken met de gulzigheid; met de hebzucht van enkelen, of met a-patriottisch gedrag. Of simpel weg met de wijze van politiek voeren waarbij te veel beloofd wordt aan het volk in plaats het volk te inspireren tot zelfwerkzaamheid? Ik bedoel daarmee de condities te scheppen dat het volk ondernemen kan?", houdt Breeveld de spiegel voor.

"Voorzitter, laten wij nu eindelijk gaan begrijpen dat wij niet ten behoeve van onszelf hier zitten, en er niet voor ons zelf zijn. Politici moeten eerlijk en transparant hun werk doen, terwijl wij meer ownership van het volk mogen verwachten. We moeten ons volk stimuleren initiatieven aan de dag te leggen, waarbij regeerders zorg dragen voor de randvoorwaarden.
Alleen zo zal Suriname voortuitgaan. In een eerlijke dialoog en samenwerking tussen politieke leiders en bevolking."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May