St. Bernadetteschool vormt juichend Surinaamse vlag
25 Nov 2015, 00:01
foto
511 leerlingen en leerkrachten van de St Bernadetteschool juichen tijdens hun eerste Surinaamse vlagvorming. Foto's: Ranu Abhelakh


Hiep hiep hiepppp…’yeahhh’ gilden ze massaal. De leerlingen van de St. Bernadetteschool gingen dinsdag uit hun dak. Zo een 496 kinderen samen met 15 leerkrachten hebben eerst 40 jaar gevormd en toen de vlag. “We wilden de kinderen het nationale gevoel, liefde en respect voor land en vlag meegeven,” zegt Nestylee Saridjo, leerkracht klas 6A aan Starnieuws.

Iets na 8 uur begon het schoolerf zich te vullen met ouders en belangstellenden. Een uurtje later begonnen de gekleurden zich op te stellen. Gekleed in een jeans, T-shirt en hoofddoek in een van de vier kleuren van de Surinaamse vlag, juichten zij al lopend naar het midden van het schoolterrein. De gele hoofden kregen een centrale positie: rond de vlaggenmast, waar de Surinaamse vlag hoog in de top wapperde. De witten mochten de 40 vormen en de roden stonden als de letters ‘jaar’. Toen volgde het hoogtepunt: de vlag.

Master of ceremonie Desmond Plet van Sport Heart Promotions, had weinig inspanning nodig om de vlaggenvormers op te zwepen. De ‘show’ startte met het zingen van beide coupletten van het volkslied. Iedereen stond keurig met handen naast het lichaam en zong uit volle borst. Hierna werd de vlag spelenderwijs uitgebeeld. Het enthousiasme straalde van de gezichten. Met volle kracht zwaaien zij met de hoofddoeken en gingen in hurkstand waardoor de ster even kon schitteren.

Plet en zijn team hebben vier dagen geoefend met de vlagvormers. Een maand eerder toen het idee bij de leerkrachten ontstond, werden ze erbij gehaald voor technische ondersteuning. Zijn organisatie doet al twee jaar sportactiviteiten met de leerlingen. Het idee was eerst voor een gymnastrade, maar wij wilden het onderwijsproces niet verstoren. “Het zou ons meer oefendagen kosten.” Plet blikt heel tevreden terug. De vlag vormen met tieners of iets jongere kinderen vindt hij uitdagend. “ De belevingswereld van deze jongeren is zo divers, ze reageren zo anders. En zijn enthousiast om alles.

“Elk jaar houden wij met Srefidensi een klederdrachtenshow, snoeppauze of gewoon gezellig samenzijn op school. Dit jaar wilden wij iets anders,” legt Saridjo uit. Samen met de oudervereniging zijn de koppen bij elkaar gestoken en is gewerkt naar de eerste vlagvorming. “Wij zijn misschien één van de weinige scholen die dagelijks beide coupletten zingt bij de vlaggenparade. En 5 minuten voor de bel, in de klas staan bij het neerhalen van de vlag.” Hiernaast krijgen de leerlingen frequent uitleg over de nationale symbolen van het land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May