Oppositie wint presidentschap Argentinië
22 Nov 2015, 21:42
foto
Oppositiekandidaat Mauricio Macri wordt de nieuwe president van Argentinië. (Foto: Reuters)


Exit polls wijzen erop dat Mauricio Macri, de burgemeester van Buenos Aires, de presidentsverkiezingen van Argentinië heeft gewonnen. Opiniepeilingen gedaan door tv-stations kort nadat de stemming vandaag was gesloten, geven aan dat de 56-jarige centrumrechtse oppositiekandidaat de volgende president van het land wordt.

Macri´s tegenkandidaat was Daniel Scioli, de gouverneur van de provincie Buenos Aires. Bij het nieuws van de overwinning brak luid gejuich uit in het hoofdkwartier van Macri, meldt Reuters. Ingewijden van de partij beweren dat Macri een voorsprong van vijf tot acht punten heeft.

Als het resultaat wordt bevestigd, zal het de eerste keer in meer dan een decennium zijn dat de centrumrechtse oppositie in Argentinië het presidentschap heeft gewonnen van de centrum-linkse Peronisten. Het was ook de eerste keer dat er een tweede ronde nodig was in Argentinië om een president te kiezen. Een woordvoerder van Scioli zegt dat hij zal wachten op de officiële cijfers alvorens hij commentaar zal leveren.

Geen van de kandidaten had bij de eerste stemronde in oktober het vereiste aantal stemmen gehaald om direct gekozen te worden. Scioli die bij de eerste ronde een marginale voorsprong had - 36,7% tegen 34,5% - heeft in de afgelopen maand terrein verloren aan zijn rivaal.

Macri, de leider van de Cambiemos (Change Let's) coalitie, is de stemming vandaag een comfortabele voorsprong in de opiniepeilingen begonnen. Hij heeft beloofd nieuwe investeringen te brengen in de noodlijdende economie, de criminaliteit aan te pakken en corruptie te bestrijden.

Macri is de zoon van een van de rijkste mannen van Argentinië en heeft een lange carrière in het bedrijfsleven gehad voordat hij de politiek is ingegaan. De verwachting was dat Scioli, een nauwe bondgenoot van de huidige president Cristina Fernandez de Kirchner, in oktober met een grotere marge zou winnen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May