Jogi: Hoefdraad moet de eer aan zichzelf houden
23 Nov 2015, 03:33
foto
Assembleelid Mahinder Jogi


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat minister Gillmore Hoefdraad (Financiën) de eer aan zichzelf moet houden en aftreden. President Desi Bouterse heeft bevestigd dat Hoefdraad nog governor is van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en "pendelt tussen Financiën en de bank". Jogi brengt in herinnering dat hij in De Nationale Assemblee vragen hierover heeft gesteld. Hoefdraad heeft steeds ontkend dat hij nog de scepter zwaait bij de bank, terwijl de president op een persconferentie het tegendeel heeft beweerd.

Jogi merkt op dat in een persbericht van CBvS op 13 augustus is aangegeven dat Hoefdraad afscheid heeft genomen als governor. De directeur CBvS, Ingeborg Geduld-Nijman, is belast met de waarneming van de functie van bankpresident. Jogi zei in De Nationale Assemblee dat het niet in de haak is dat Hoefdraad nog gebruik maakt van de faciliteiten van de bank. Jogi zei dat Hoefdraad nog wordt beveiligd door de CBvS. Bovendien zou hij elke dag nog gaan naar de bank en gebruik maken van zijn oude kantoorruimte. Het Assembleelid suggereerde dat de minister van Financiën zijn invloed aanwendt op de CBvS die onafhankelijk van de regering dient te opereren.

Hoefdraad merkte op dat hij als ex-governor gebruik maakt van faciliteiten waar hij recht op heeft. Hij haalde aan de autonomie van de CBvS altijd hoog te hebben gehouden. Jogi merkt op dat de devaluatie van de Surinaamse munt in feite voor de tweede keer heeft plaatsgevonden door Hoefdraad. De autonomie van de CBvS is compleet weggevallen. Terwijl Hoefdraad er alles van afwist, moesten zijn collega's uit de pers vernemen dat de munt met minimaal 20% is gedevalueerd. Jogi vindt dat de minister de volksvertegenwoordiging onjuiste informatie heeft verstrekt, nu de president publiekelijk heeft meegedeeld dat Hoefdraad nog steeds governor is van CBvS.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May