Publiek toont waardering voor Taptoe Nationaal Leger
21 Nov 2015, 02:46
foto
Het Nationaal Leger heeft diverse staaltje laten zien bij de Taptoe. Het hart met vlaggen oogstte veel applaus. (Foto's: René Gompers)


Na 20 jaar heeft het Nationaal Leger weer eens een Taptoe gehouden. De demonstraties van de troepenmacht, zijn op het onderdeel parachute springen na, succesvol uitgevoerd. De parachutisten zijn ver buiten het André Kamperveenstadion geland. Zij hebben zich later toch aangemeld en zijn ondanks de fout warm onthaald door het goed opgekomen en enthousiaste publiek.

Het leger heeft gevaarlijke maar spectaculaire staaltjes van zijn kunnen getoond. Dalen aan een touw dat tientallen meters hoog bevestigd was aan een van de lichtmasten, een aanval met schietsalvo’s, demonstraties met de motorfiets van militairen en politie, een vlaggenparade eveneens met schietsalvo’s zijn secuur uitgevoerd. De bezoekers, die alle tribunes en standplaatsen bezet hielden, hebben hun waardering keer op keer met gejoel en applaus laten merken.

“Ik ben, op het onderdeel parachutespringen na, helemaal tevreden,” zegt kapitein Faried Ilahibaks. “We zijn blij dat de mannen allemaal veilig geland zijn. Ik ben ook blij dat het publiek positief is gebleven.” De parachutisten zijn gesprongen uit een helikopter. Toen de heli in de lucht was, is er onzekerheid ontstaan of het onderdeel zou doorgaan door het wisselvallige weer. Majoor Krishnapersad Bansidhar, adjudant van de president, is geland op het veld van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. “We hebben een verkeerde ‘exit’ gemaakt,” deelt hij mee. “Met het weer heeft het niks te maken. De wind was goed. De ‘exit’ was verkeerd, het stadion konden we niet meer halen.”

Het publiek heeft zichtbaar genoten van de demonstraties uitgevoerd door de 250 militairen, politie en ondersteuning van de brandweer. De Srefidensisfeer zit er helemaal in met de taptoe. Tijdens de tussenpozen is flink meegezongen op de nummers van Lieve Hugo en andere liedjes die met Srefidensi te maken hebben. Ilahibaks deelt mee dat de parachutisten zeker te zien zullen zijn tijdens de parade en het defilé op 25 november.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May