Raadsman hekelt wijze dagvaarden verdachte
21 Nov 2015, 22:42
foto


Dipak J. wordt verdacht van mensensmokkel, mensenhandel en illegaal vuurwapenbezit. Het Openbaar Ministerie had een straf geëist van tien maanden waarvan vijf voorwaardelijk. De verdachte zou vijf Guyanese mannen die illegaal in Suriname vertoefden, hebben gedwongen arbeid te verrichten op zijn areaal in Nickerie.

Raadsman Gregory Sitaram voerde aan dat de dagvaarding niet conform de wettelijke voorschriften is. De termijnen zijn niet in acht genomen bij het dagvaarden van een verdachte. De raadsman pleitte ervoor dat de verdachte de ruimte geboden moet worden om tegen de dagvaarding een bezwaarschrift in te dienen. Dit recht is de verdachte Dipak J. ontnomen, merkte Sitaram op. Op een slinkse wijze heeft een dienstdoende politieambtenaar de verdachte bewogen een verkorte dagvaarding te tekenen en als zodanig te accorderen hetgeen verkeerd is gegaan, voerde de advocaat aan. Volgens Sitaram moet het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard worden.

De raadsman meent dat het strafrechtelijk vooronderzoek niet objectief is geweest, omdat de aangeefster de slachtoffers meerdere malen had gesproken. Sitaram merkte op dat er geen sprake is van mensensmokkel en mensenhandel. Hij benadrukte dat de verdachten via de backtrack-route binnen zijn gekomen. Deze illegale route in Nickerie wordt gedoogd door de autoriteiten. De verdachte had volgens de raadsman geen munitie bij zich. Volgens artikel 15 van de Vuurwapenwet, moest de verdachte de munitie voor handen hebben. Dat was niet het geval in deze zaak.

Dipak J. heeft vanaf het begin ontkend dat hij iets te maken heeft met mensensmokkel en -handel. Deze zaak kwam aan het rollen nadat de mannen kans hadden gezien om te vluchten en aangifte te doen bij de politie in Nickerie. De slachtoffers zijn met medewerking van de Guyanese autoriteiten overgebracht naar Guyana.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May