Paal over Anticorruptiewet: Het Goede voorbeeld geven
20 Nov 2015, 14:43
foto
Assembleelid Anton Paal, voorzitter van de commissie van rapporteurs, aan het woord. (Foto: Raoul Lith)


“Een weg wordt lang door voorschriften, kort en efficiënt door voorbeelden. Het maken van wetten zal doelloos blijken te zijn wanneer wij als wetgevers en als regering niet het goede voorbeeld geven.” Dit zei Assembleelid Anton Paal (PALU), voorzitter van de commissie van rapporteurs, gisteren tijdens de behandeling van de Anticorruptie wet.

Paal bleef lang stilstaan bij het verschijnsel corruptie waarbij hij aangaf dat deze diep geworteld is in de samenleving. Hij stelde dat er factoren zijn die corruptie stimuleren en weer andere factoren die deze afremmen. Factoren zoals hebzucht, slechte overheidsadministratie en armoede die corruptie stimuleren, moeten worden afgeremd en de andere factoren die corruptie afremmen zoals bewustwording, sterke controle instituten waaronder Rekenkamer en CLAD en het daadwerkelijk toepassen van wet- en regelgeving moeten worden gestimuleerd.

Paal merkte op dat er nu reeds meer dan 20 wetten en/of wetsproducten zijn die corruptie bestrijdend kunnen worden aangewend. Desondanks zou er sprake zijn van toename van corruptie. Hoe komt dat?, vraagt hij zich af. "waarom komen we nu dan weer met een nieuwe wet? Is het aan de ene kant dat wij primair om het oog van het volk op dit moment met dit wetsproduct komen aanzetten, en wij aan de andere kant op basis van internationale verdragen gehouden zijn om corruptie middels goede wetgeving te bestrijden? Maak nooit een wet of een regel waarvan de naleving niet afgedwongen kan worden of waartoe de bereidheid daartoe niet bestaat…".

De politicus zei dat naast regelgeving een goed voorbeeld door de Assemblee en regering noodzakelijk is. “Het is goed om voorschriften met betrekking tot preventie en bestrijding van corruptie vast te stellen. Maar een voorbeeld is altijd doeltreffender dan een voorschrift. Gelooft u mij, mevrouw de voorzitter, als de herder doolt, doolt de kudde; als de abt naar zijn glas grijpt, grijpen de monniken naar hun kruik”, betoogde Paal. De verdere behandeling van de wetsontwerp is tot nader order uitgesteld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May