NPS: Devaluatie klap in gezicht van volk
19 Nov 2015, 14:31
foto


De Nationale Partij Suriname (NPS) vindt dat de devaluatie van de Surinaamse munt een klap is in het gezicht van het volk. De partij roept de regering op om zich ernstig te beraden over het ongecoördineerde en ondoordacht beleid dat nu wordt gevoerd. Er is ook geen sprake van transparantie. De devaluatie is volgens de NPS misplaatst.

De verklaring van de NPS:
"Aan de vooravond van de viering van ons veertigjarige onafhankelijkheid heeft de huidige regering het volk van Suriname een monument gepresenteerd dat ons eraan herinnert dat wij nog steeds hele grote uitdagingen hebben op het vlak van goed en doordacht bestuur.

De Centrale Bank van Suriname schijnt er een gewoonte van te maken om in het holst van de nacht aankondigingen te doen over ingrijpende monetaire interventies zonder verdere uitleg te geven. Dit getuigt van een ernstige vorm van minachting van ons volk.

De Nationale Partij Suriname heeft in een eerder uitgegeven communiqué reeds aangegeven, dat de oorzaak van de economische malaise niet zozeer te zoeken is in de dalende grondstofprijzen maar in het verspillend en corrupt beleid en het onvermogen van de regering om daar een volksvriendelijk beleid op los te laten. De nationale munt, die met veel opoffering van het Surinaamse volk, is opgebouwd en stevig verankerd is achtergelaten in 2010, is nu voor de tweede keer officieel in waarde gedaald en is nu maar liefst 44% minder waard dan toen. Indien een dergelijke aanpassing nodig was om duurzaam de waarde van de munt te herstellen, zou hier geen bezwaar tegen hoeven te bestaan. De realiteit is echter dat het huidig besluit tot devaluatie noch het vorig besluit om de kasreserve te verhogen, zijn ingebed in een samenhangend pakket beleidsmaatregelen dat bekend is bij het volk van Suriname of haar vertegenwoordigers in de Nationale Assemblee.

De tot nu toe uitgevoerde monetaire maatregelen geven geen enkele garantie dat de koers zich zal stabiliseren zolang de monetaire financiering niet een halt wordt toegeroepen, de overheid doorgaat met onbezonnen populistische uitgaven en de overheid geen openheid van zaken geeft.

De Centrale Bank roept in haar persbericht, de sociale partners op om het aanpassingsproces te ondersteunen door prijs- en loonstijgingen te minimaliseren. Dit houdt in dat het volk wordt opgeroepen de waardedaling van hun loon in te slikken; het verlies van arbeidsplaatsen te accepteren; de waardedaling van hun moeizaam opgebouwd pensioen en de steeds groeiende corruptie zonder meer te accepteren. Kortom: het volk wordt opgeroepen om de onafwendbare verergering van armoede, die door deze onbezonnen daad is ontstaan, maar ongestoord tot zich te laten komen.

De NPS roept de regering op, zich ernstig te beraden over het ongecoördineerd en ondoordacht beleid dat nu wordt gevoerd. Elke regering, inclusief de Centrale Bank, dient transparant beleid te voeren en tijdig rekenschap te geven van vooral ingrijpende maatregelen als deze. De devaluatie is misplaatst en is een klap in het gezicht van het volk en vooral dat deel van het volk dat geloof had in nog vijf jaren regering Bouterse en niet vijf SRD voor de Amerikaanse dollar."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May