Tjin-A-Tsoi: Anticorruptiewet is een zoethoudertje
19 Nov 2015, 06:18
foto
Ex-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi


Ex-Assembleelid tevens hoofdbestuurslid van de Nationale Partij Suriname (NPS), Arthur Tjin-A-Tsoi, vindt dat de Anticorruptiewet liever teruggenomen kan worden door president Desi Bouterse. Het is een zoethoudertje, want essentiële zaken ontbreken in de ontwerpwet die vandaag op de agenda staat van De Nationale Assemblee. "De wet rammelt aan alle kanten en de klokkenluider wordt helemaal niet genoemd. Mensen die corruptie aangeven, worden niet beschermd in de wet," zegt Tjin-A-Tsoi in een reactie aan Starnieuws. Hij heeft het mega-corruptieschandaal bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) aangemeld bij het Openbaar Ministerie.

Tjin-A-Tsoi noemt diverse zaken op die niet in de ontwerpwet voorkomen. Het in staat van beschuldiging stellen van een politieke ambtsdrager is niet opgenomen in het ontwerp. "Ik mis ook de straf voor de persoon, die de publieke persoon aanzet om corruptieve of frauduleuze handelingen laat plegen," stelt Tjin-A-Tsoi. Hij vindt dat politieke en publieke ambtsdragers die over de schreef zijn gegaan, net als politieagenten dubbel gestraft moeten worden, want zij hebben een eed afgelegd.

In de ontwerpwet wordt aangegeven dat binnen een jaar verslag moet worden uitgebracht, maar wat gebeurt er als het verslag niet komt? Het ex-Assembleelid merkt op dat er geen sancties zijn opgenomen. De douane wordt in de wet genoemd, maar de politie, militairen en penitentiaire ambtenaren komen er niet in voor.

Als het aan Tjin-A-Tsoi ligt, moet de wet compleet herschreven worden. Nu gaat het om een gelegenheidswet om het volk zoet te houden, aangezien er diverse corruptiegevallen worden onderzocht. De klokkenluider wordt niet beschermd en de gestolen gelden kunnen ook niet worden teruggevorderd om de schade te beperken. Hoewel Tjin-A-Tsoi succesvol is geweest in de EBS-zaak, merkt hij op dat Assembleeleden in feite slechts boodschappers zijn van 'de echte klokkenluiders'. Zij hebben de moed om bezwarende informatie te droppen bij politici. Er is jaren gevraagd om de Anticorruptiewet, maar wat er nu gepresenteerd is, stelt niks voor. Tjin-A-Tsoi hoopt dat De Nationale Assemblee zich kritisch opstelt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May