Twee doden bij operatie in Parijse St. Denis
18 Nov 2015, 12:33
foto
De politie evacueert bewoners uit de directe omgeving waar zij een inval in St. Denis hebben gepleegd op zoek naar verdachte terroristen. (Foto's: Reuters)


Een vrouwelijke zelfmoordterrorist heeft zichzelf vanmorgen opgeblazen, terwijl een andere militant ook is omgekomen bij een politie-inval in de Parijse voorstad St. Denis. De politie was op zoek naar verdachten van de aanslagen die vorige week vrijdagnacht zijn gepleegd in de Franse hoofdstad.

Functionarissen zeggen dat de politie op zoek was naar Abdelhamid Abaaoud, een Belgische islamitische militante, die ervan wordt beschuldigd het brein te zijn van de slachting op 13 november. Maar na meer dan zeven uur na de politie-inval was het nog onduidelijk of ze hem hadden gevonden.

Zeven mensen zijn gearresteerd tijdens de operatie, die begon met een spervuur van schoten, waarbij drie mensen uit het appartement zijn gehaald. "Het is onmogelijk om u te vertellen wie er is gearresteerd. We zijn in het proces waarbij er wordt geverifieerd. Er wordt alles aan gedaan om te bepalen wie wie is," zei de Parijse aanklager Francois Molins aan het eind van de operatie.

Hij voegde eraan toe dat de aanval is voorbereid na telefoontaps en surveillance als gevolg waarvan de politie vermoedt dat Abaaoud misschien in St. Denis zal zijn geweest. De wijk ligt in de buurt van het voetbalstadion, waar één van de aanvallen vorige week plaatsvond.

In totaal zijn 129 mensen gedood in de gecoördineerde bomaanslagen en schietpartijen. De onderzoekers geloven dat de ergste gruweldaden in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog in gang zijn gezet uit Syrië, met islamitische cellen in buurland België die de chaos hebben georganiseerd. Inmiddels zijn alle 129 slachtoffers van de Parijse aanvallen geïdentificeerd.

Twee politiebronnen zeggen dat onderzoekers geloven dat de St. Denis-groep van plan was een aanval uit te voeren op La Defense, het handelsbolwerk van de Franse hoofdstad. Drie politieagenten en een voorbijganger zijn gewond geraakt bij de aanval vanmorgen. Een politiehond is gedood.

Raqqa
De Islamitische Staat (IS), die delen van het grondgebied in Syrië en Irak controleert, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen van Parijs. De slachting zou een vergelding zijn voor de Franse luchtaanvallen tegen hun posities in het afgelopen jaar. Frankrijk heeft opgeroepen tot een wereldwijde coalitie om de radicalen te verslaan. Hij heeft inmiddels drie grote luchtaanvallen op Raqqa - de de-facto hoofdstad van de Islamitische Staat in het noorden van Syrië- gelanceerd.

Raqqa is ook het doelwit van Rusland als vergelding voor het neerhalen van een Russisch passagiersvliegtuig vorige maand, waarbij 224 mensen werden gedood. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat bij de bombardementen in de afgelopen drie dagen ten minste 33 militanten van de Islamitische Staat zijn gedood. Onder verwijzing naar activisten, zegt het observatorium dat leden van de IS en tientallen families van hooggeplaatste IS-leden Raqqa ontvluchten en verhuizen naar Mosul in buurland Irak.

Salah Abdeslam
Franse aanklagers hebben vijf van de zeven gedode aanvallers van vrijdag geïdentificeerd. Het gaat om vier Fransen en een man die volgens zijn vingerafdrukken in Griekenland vorige maand via het land binnen in gekomen met een boot vol oorlogsvluchtelingen uit Syrië. De politie gelooft dat twee mannen die direct waren betrokken bij de aanval later zijn ontsnapt. Eén van hen is de 26-jarige Salah Abdeslam, een Fransman die in België woonde. Hij zou een centrale rol in zowel de planning als de uitvoering van de dodelijke missie hebben gespeeld.

Tot woensdagochtend zeiden ambtenaren dat Abaaoud in Syrië was. Hij groeide op in Brussel, maar de media zegt dat hij in 2014verhuisde naar Syrië om te vechten voor de Islamitische Staat. Sindsdien is hij minstens een keer terug gereisd naar Europa. Hij was betrokken bij een reeks van geplande aanslagen in België die de politie in januari heeft verijdeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May