Rusland opent klopjacht op islamitische militanten
17 Nov 2015, 10:17
foto
Een Egyptische militaire helikopter vliegt over wrakstukken van de A320 Airbus die is neergestort op 31 oktober boven het Sinaï-schiereiland. (Foto: Reuters)


President Vladimir Putin zegt dat Rusland de luchtaanvallen op islamitische militanten in Syrië gaan intensiveren. Het land start een wereldwijde klopjacht nu het Kremlin heeft geconcludeerd dat terroristen een bom in het Russisch vliegtuig dat vorige maand is neergestort in Egypte hadden geplaatst.

"We zullen ze overal op de planeet vinden en straffen," zegt president Putin over de bomaanvallers van het toestel. Tot nu toe had Rusland beweringen van Westerse landen dat de crash het werk was van terroristen gebagatelliseerd. Bij de vliegramp op 31 oktober zijn 224 mensen gedood. Moskou zegt dat het belangrijk was het officieel onderzoek op zijn beloop te laten.

Maar vier dagen nadat de islamitische gewapende mannen ten minste 129 mensen in Parijs hebben gedood, heeft het Kremlin beelden vrijgegeven, waarin Alexander Bortnikov, het hoofd van de Russische veiligheidsdienst FSB, vertelt dat er sporen van explosieven van buitenlandse makelij zijn gevonden op wrakstukken van het toestel en op de persoonlijke bezittingen van de passagiers.
"Volgens een analyse van onze specialisten,is een zelfgemaakte bom die tot 1 kilogram TNT bevatte, ontploft tijdens de vlucht. Als gevolg van de ontploffing is het vliegtuig in de lucht kapot gegaan, wat verklaart waarom delen van de romp over zo'n grote afstand waren verspreid," zei Bortnikov. "We kunnen ondubbelzinnig zeggen dat het een terroristische daad is."

De Airbus A321 van vliegmaatschappij Metrojet bracht Russische vakantiegangers van Sharm al-Sheikh in Egypte terug naar naar Sint-Petersburg 23 minuten na opstijgen boven het Sinaï-schiereiland. Niemand aan boord van het toestel heeft de ramp overleefd. Een groep gelieerd aan de Islamitische Staat had de verantwoordelijkheid opgeëist, maar tot vandaag had Rusland gezegd dat terrorisme slechts één mogelijke scenario was.

Rusland heeft een beloning van US$ 50 miljoen uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot aanhouding van de bombardeurs van het toestel. Moskou is eind september begonnen met luchtaanvallen in Syrië. Hij heeft altijd gezegd dat zijn hoofddoel de Islamitische Staat was, maar de meeste van zijn bommen in het verleden hebben gebieden getroffen die onder controle zijn van andere groepen in tegenstelling tot die van zijn bondgenoot president Bashar al-Assad.

Putin sprak in de taal die doet denken aan hoe hij sprak over de Tsjetsjeense militanten tijdens de oorlog toen hij 15 jaar geleden aan de macht kwam. Hij beval de geheime diensten toen de verantwoordelijken op te jagen. "We moeten dit doen zonder een statuut van beperkingen en we moeten al hun namen te weten komen," zei hij. Hij doelde daarmee op het recht van Rusland om zichzelf te verdedigen onder het Handvest van de Verenigde Naties. “Iedereen die probeert om de criminelen te helpen, moet weten dat de gevolgen voor het proberen hen onderdak te geven, volledig voor hun rekening zal zijn."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May