Volksgezondheid vraagt een half uur per dag te bewegen
16 Nov 2015, 03:03
foto
Het ministerie van Volksgezondheid vraagt de samenleving elke dag minimaal een half uur te bewegen. De 'Seki Siksi' campagne is zondagavond in Parima gestart.


Precies om zes uur is zondag bij zwembad Parima de ‘Seki Siksi’ campagne gestart. Hiermee wil het ministerie van Volksgezondheid de samenleving elke dag minimaal een half uur laten bewegen op een vast tijdstip. De campagne zal drie maanden duren. De bevolking zal regelmatig via de media eraan herinnerd worden om te gaan bewegen.

Volksgezondheid heeft in verband met Werelddiabetes dag op 14 november twee activiteiten georganiseerd in Parima. De eerste helft van de dag bestond uit de Gesontu Libi! Famiri Day . Het evenement is goed bezocht geworden. Er is informatie verschaft over de tabakswet, de gevolgen van het alcoholmisbruik, drugsmisbruik, ongezond eten en te weinig bewegen. Er zijn demonstraties geweest van gezond eten klaarmaken. Menigeen heeft gebruik gemaakt van de kans om de bloeddruk en het gewicht ten opzichte van de lichaamsmassa te meten. Er zijn ook tal van sportieve bezigheden geweest waar jong en oud samen aan hebben meegedaan.

Een uur vóór de launch van ‘Seki Siki’ is het ‘opwarmen’ begonnen. Het bewegen heeft bij enkelen veel moeite gekost. Touwtje springen ging bijvoorbeeld niet zo makkelijk als men dacht. Ook bij de minister van Volksgezondheid Patrick Pengel bleef af en toe het touwtje vast bij de voeten. “De campagne heet weliswaar ‘Seki Siksi’ maar men hoeft niet persé om zes uur activiteiten te ontplooien om in beweging te komen,” deelt Wendy Emanuelson, de coördinator van het project mee. “Het gaat erom dat we de mensen een patroon willen aanleren. Zij bepalen zelf de tijd van de dag waarop ze gaan bewegen,” legt Emanuelson uit. “Het hoeven ook geen sportactiviteiten te zijn maar gewone bezigheden in en rond het huis. Dingen waar het hele gezin bij betrokken wordt zoals kleren hangen, djompo futu spelen of gewoon samen oefeningen doen.”

Minister Pengel hoopt dat het volk massaal participeert aan de bewegingscampagne. “Laten we wederom een aanval inzetten tegen de chronische ziekten waar de maatschappij onder gebukt gaat,” geeft Pengel mee. “Het gaat erom dat men beweegt. Tenminste een kwartiertje na het opstaan 's morgens en een kwartiertje in de middag. Men zou deze tijd van bezuinigingen moeten aangrijpen om gezond te leren leven, gezond te eten om de chronische ziekten te voorkomen.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May