Gaan we de goede kant op?
15 Nov 2015, 20:22
foto
Diverse mensen hebben gebruik gemaakt van mogelijkheden om zich te laten prikken.


Wereld Diabetes dag is al achter de rug en verschillende organisaties, instanties of personen hebben aandacht aan deze dag besteed of gaan nog enige tijd door hiermee. Het is duidelijk dat in de afgelopen 10 jaar men het wel degelijk noodzakelijk vindt om de bevolking de nodige educatie en informatie te verstrekken.

In apotheken, op prikpunten en noem maar op konden mensen hetzij gratis of tegen betaling bepaalde metingen laten verrichten en met activiteiten meedoen.
De grote vraag rijst dan bij mij op, wat voor resultaten er te merken zijn op het gebied van bijvoorbeeld beter omgaan met suikerziekte en therapietrouw zijn. Of meer verantwoordelijkheid aan de dag stellen als het gaat om een goede leefstijl hanteren.

Wat mij is opgevallen in 2 dagen tijd waar ik op 3 verschillende plaatsen in 2 districten enige voorlichting heb gegeven aan het publiek is dat:
-mensen goed gebruik maken van de aangeboden diensten
-het overgrote deel weet of ze hoge bloeddruk of suikerziekte heeft
-velen niet weten of ze een verhoogd cholesterol gehalte hebben
-degenen met overgewicht nog steeds erg veel moeite hebben om aanpassingen in leefstijl te maken en die ook vol te houden
-reguliere gebitsverzorging nog niet een normale zaak is
-personen jaren bekend zijn met Diabetes en nog nooit een voetonderzoek hebben gehad bij hun huisarts of elders verwezen zijn
-er totaal geen besef is waarop er gelet moet worden bij de aanschaf van schoeisel.

Dat er nog heel veel werk aan de winkel is weet eenieder en in de toekomst zal er zeker ook in de districten goede en voldoende aandacht geschonken moeten worden aan preventie en educatie. Niet alleen maar tijdens een Wereld Diabetes dag maar het gehele jaar door en dat is afhankelijk van de visie en het ingestelde beleid van onder andere de overheid en relevante stakeholders.
Maar waar het zeker ook aan schort is de eigen verantwoordelijkheid van de burger! Is het nou eenmaal zo in Suriname dat mensen niet proactief zijn en verwachten dat er steeds een top-down beslissing genomen moet worden? Welke mogelijkheden zijn er anno 2015 om gedragsverandering te bewerkstelligen onder de grote groep mensen met risico voor het krijgen van Diabetes Mellitus?
Kortom, genoeg om over na te denken, over te brainstormen en aan te pakken!

Tanya Frijmersum
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May