Suriname doet ook mee aan Worldwide Aquathon Day
15 Nov 2015, 00:46
foto
Deelnemers aan de Worldwide Aquathon Day in VOS. Suriname heeft voor het eerst meegedaan. (Foto's: René Gompers)


'My head is under water but I’m breathing fine', wordt er gezongen in het zwembad. Zingend en poserend met de Surinaamse vlag wordt de Worldwide Aquathon Day afgesloten in VOS. In 73 landen is er simultaan drie uren lang aan waterfitness gedaan. Suriname heeft zaterdag met ruim 150 mensen voor het eerst meegedaan aan het wereldevenement.

De Internationale Aquatondag is in 2013 geïnitieerd in Zuid-Afrika. Andere landen werden, haast uitsluitend via social media, uitgedaagd om ook een drie uur lang waterfitness evenement te organiseren. Het doel is om waterfitness wereldwijd te promoten. Hoeveel landen zijn ingegaan op de uitdaging in 2013, is niet duidelijk. In 2014 hebben 58 landen meegedaan, dit jaar waren het er 73. In Suriname is het evenement georganiseerd door Zwemschool Aquafit. De opbrengsten gaan in een fonds om een openbare speelplaats aan te leggen voor de kinderen van Paramaribo-noord, deelt Carien Hamers van Aquafit mee.

Er is onder andere gedaan aan aquaboxing, aquapilates en aquazumba. De Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman, heeft de laatste twee uren meegedaan. Hij is onder de indruk van de opkomst. “Dit is een mooi initiatief. Het is sowieso een uitdaging om mensen aan het bewegen te krijgen. Dit is leuk, plezierig en is ook nog verbonden aan een goed doel.” Henriette gaat vaker naar de gym en zwemt ook regelmatig. “Ik heb genoten, leuk initiatief om mensen aan het bewegen te krijgen. De volgende keer moeten er wel meer mannen meedoen, zij moeten ook gezond bewegen.”

“Ik voel me zo licht alsof ik een paar kilo’s ben afgevallen,” lacht Martin die voor het eerst aan waterfitness heeft gedaan. “Het is weliswaar een jaarlijks evenement maar het zou toch wel wat vaker mogen gebeuren. Het is goed voor je conditie en je lichaam, echt iets als je lang niet aan sport hebt gedaan, zoals ik.” Suriname gaat elk jaar meedoen aan de Worldwide Aquathon Day, deelt Hamers mee. “Suriname kent deze sport nog niet zo goed hoewel wij al negen jaren bezig zijn. Aquafitness heeft veel voordelen. Voor mensen met diabetes, met overgewicht en voor sporters, omdat hierdoor de kans op blessures wordt verkleind. Suriname moet nader kennis maken met waterfitness.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May