Intentieverklaring met Alcoa houdt geen stand
15 Nov 2015, 06:44
foto


De intentieverklaring (memorandum of understanding) die de regering en de Amerikaanse multinational Alcoa hebben getekend, heeft geen stand gehouden in De Nationale Assemblee (DNA). Regering en DNA hebben in twee geheime vergaderingen (comité generaal) geen overeenstemming kunnen bereiken. De volksvertegenwoordiging wil meer informatie hebben en is er niet van overtuigd dat er geen beter resultaat uit de onderhandelingen met Alcoa bereikt kon worden.

Starnieuws verneemt dat er vrijdag lange schorsingen waren. Nadat de regering antwoord gegeven had op vragen van de Assembleeleden, was er intern beraad. Ook hebben coalitie en oppositie met elkaar afgestemd. Beide zijden van De Nationale Assemblee waren al gauw met elkaar eens dat de vergadering niet kon worden afgesloten vrijdag. De regering had in eerste instantie aangenomen dat na de beantwoording van de vragen, een besluit zou worden genomen door de volksvertegenwoordiging.

President Desi Bouterse liet na afloop van de vergadering doorschemeren dat er ruimte is voor aanpassingen. Hij merkte op dat als de regering naar DNA gaat, er altijd mogelijkheden zijn. Hij gaf toe dat de regering en DNA er nog niet uit zijn. In de vergadering heeft de regering zoveel mogelijk verdedigd waarom deze intentieverklaring is getekend. Volgens de regering was er niet meer uit te halen.

Assembleeleden (voornamelijk de oppositie) hebben aangegeven dat er meer mogelijkheden zijn. Er zouden volgens Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, diverse bedrijven interesse hebben in de voortzetting van de bauxietsector. Daarom pleit deze fractie ervoor om de Suralco-plant te Paranam niet te ontmantelen. Verder is benadrukt door diverse Assembleeleden dat de Brokopondo-overeenkomst een wettelijke basis heeft, die niet terzijde geschoven kan worden met een intentieverklaring. Deze week zal de besloten vergadering worden voortgezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May