Islamitische Staat eist aanvallen Parijs op
14 Nov 2015, 10:28
foto
Eén van de overlevenden van de aanslagen in Parijs. (Foto's: Reuters)


De Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor een gecoördineerde aanval van gewapende mannen en bommenwerpers vrijdagavond in Parijs, opgeëist. Bij de aanslagen op zes verschillende locaties zijn 127 mensen omgekomen. De Franse president Francois Hollande heeft de aanvallen een daad van oorlog tegen Frankrijk genoemd. Hij heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

De ergste aanval is die tijdens een rockconcert in het Bataclan Arts Centre. Vier gewapende mannen kwamen een uur nadat het evenement was aangevangen de zaak binnen. Ze hebben er een bloedbad aangericht. Minstens 87 jongeren zijn systematisch afgeslacht. Franse anti-terrorisme commando’s hebben een reddingsoperatie uitgevoerd in het concertgebouw waar er zo’n 60 gijzelaars waren. Tientallen overlevenden zijn door de commando’s gered. Vanochtend nog zijn lichamen van slachtoffers gevonden.

Ongeveer 40 meer mensen zijn gedood in de vijf andere aanvallen in de regio Parijs. Buiten het nationale stadion, Stade de France, waar president Hollande en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen hun landen bijwoonden, was er een dubbele zelfmoordaanslag. De aanvallen komen op een moment dat Frankrijk, één van de leden van de door de Amerikanen geleide coalitie die luchtaanvallen uitvoert tegen de IS in Syrië en Irak, op hoog alarm staat voor terreuraanslagen.

De aanslag is het ergste in Europa sinds de bomaanslagen van 2004 op een trein in Madrid waarbij 191 mensen overleden. President Hollande zegt dat de aanvallen vanuit het buitenland met interne hulp door de IS zijn georganiseerd. “Geconfronteerd met oorlog, moet het land passende maatregelen treffen," zei hij na een spoedvergadering van veiligheidsleiders. Voormalige president Nicolas Sarkozy voegde er in een verklaring aan toe: "De oorlog die we moeten voeren, moet volledig zijn."

Tijdens een bezoek aan Wenen zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry,: "We zijn getuige van een soort middeleeuwse en moderne fascisme op hetzelfde moment."

De IS zegt dat de aanslagen een reactie waren op de campagne van Frankrijk tegen de strijders. IS heeft ook een ongedateerde video vrijgegeven waarin een militant zegt dat Frankrijk niet vreedzaam zou leven, zolang hij deelneemt aan de Amerikaanse geleide bombardementen tegen hen."Zolang je blijft bombarderen, kun je niet in vrede leven. Je zal zelfs bang zijn om naar de markt te gaan", zegt een bebaarde Arabisch sprekende militant, geflankeerd door andere vechters.

Een Franse regeringsbron vertelde Reuters dat er 127 doden zijn, 67 anderen verkeren in kritieke toestand en zijn er nog 116 andere gewonden. Zes aanvallers hebben zichzelf opgeblazen en één is neergeschoten door de politie. Er kan een achtste aanvaller geweest zijn, maar dat is niet bevestigd. De aanvallen, waarbij automatische wapens en explosieven gordels zijn gebruikt, heeft 40 minuten geduurd.

President Hollande heeft de noodtoestand in zijn land uitgeroepen, de eerste sinds de Tweede Wereldoorlog. Grenscontroles zijn tijdelijk opnieuw ingesteld om te voorkomen dat de daders zouden ontsnappen. Lokale sportevenementen zijn opgeschort, een concert van de rockband U2 is geannuleerd, de Parijse metro spoorlijn werd gesloten en scholen, universiteiten en gemeentelijke gebouwen is opgedragen vandaag hun deuren gesloten te houden. Sommige spoor- en luchtdiensten gaan gewoon door.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May