Ook president Bouterse veroordeelt aanvallen Parijs
13 Nov 2015, 22:09
foto
Brandweerlieden hadden postgevat voor het concertgebouw nadat explosies waren gehoord. (Foto's: Reuters)


President Desi Bouterse verwerpt net als vele ambtgenoten in de wereld, de aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs. In eerste reactie tegenover Times en Starnieuws stelt hij: "Op de eerste plaats is dit te verwerpen. Het is niet goed te praten. Laten wij als Surinamers, waar wij vaak over praten, beseffen dat wij in een vredige regio leven. Wij moeten het als een levenstaak op ons nemen om de rust, vrede en harmonie te bewaren in onze regio."

Intussen blijft het dodental in Frankrijk stijgen. Alleen al bij het concertgebouw Bataclan in centraal Parijs, zouden ongeveer 100 doden zijn gevallen, melden Franse media. Veiligheidstroepen hebben een aanval uitgevoerd op het concertgebouw waar er explosies waren gehoord en waar er zo’n 60 mensen waren gegijzeld. Bij die operatie zijn twee aanvallers gedood.

Op andere plekken in en rondom Parijs zijn bij militante beschietingen nog eens 40 mensen omgekomen. President Francois Hollande heeft de aanslagen omschreven als een ongekende terroristische aanval. Hij heeft de noodtoestand afgekondigd voor het hele land. Echter blijven de luchthavens open. Het luchtverkeer en de treindiensten blijven gehandhaafd.

"Het is een verschrikking," zei Hollande in een korte verklaring op de televisie. Hij voegde eraan toe dat er een kabinetsvergadering bijeen was geroepen. "Een noodtoestand zal worden uitgeroepen. De tweede maatregel is de sluiting van de nationale grenzen." Hij vervolgde met “we moeten ervoor zorgen dat niemand binnenkomt om welke handeling dan ook te plegen. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat degenen die deze misdaden hebben begaan, worden gearresteerd als ze proberen het land te verlaten.”

Hollande stelde ook dat hij om militaire versterkingen in de regio Parijs heeft gevraagd. Hij wil voorkomen dat er weer een aanval wordt gepleegd. Het Franse staatshoofd heeft intussen zijn deelname aan de G20-top in het weekend in Turkije gecanceld in nasleep van de aanslagen in zijn land.

De VN-veiligheidsraad heeft de “barbaarse en lafhartige” aanvallen in Parijs veroordeeld. Nato-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zegt dat terrorisme de democratie nooit zal overwinnen. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Canadese premier Justin Trudeau hebben hun medeleven betuigd met het Franse volk. Ze hebben hun steun uitgesproken aan Frankrijk. De Indiase premier Narendra Modi heeft de aanslagen ook veroordeeld. Hij stelt dat de Indiase bevolking verbonden is met het Franse volk in deze tragedie.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May