Noodtoestand Frankrijk, grenzen gesloten
13 Nov 2015, 20:51
foto
Oproerpolitie heeft zich opgesteld voor het concertgebouw Bataclan Arts Centre. (Foto's: Reuters)


De Franse president Francois Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk afgekondigd. De grenzen zijn gesloten na een serie aanvallen in de Franse hoofdstad.Parijs is vanavond opgeschrikt door meerdere gelijktijdige aanslagen op entertainment plaatsen. Franse media melden dat ten minste 60 mensen zijn gedood en er worden gijzelaars gehouden in een concertzaal in de hoofdstad.

De schijnbaar gecoördineerde beschietingen en bomaanslagen komen op een moment dat het land op scherp staat voor terreuraanslagen voor de aanvang van de wereldwijde klimaatconferentie, die later deze maand begint. Frankrijk is één van de oprichters van de door de Amerikanen geleide coalitie, die luchtaanvallen uitvoert tegen de strijders van de Islamitische Staat in Syrië en Irak.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een eerste reactie op de aanvallen in Parijs gezegd dat het een “schandalige poging is om burgers te terroriseren.” De Verenigde Staten staan achter Frankrijk in de strijd tegen terrorisme en extremisme, laat hij optekenen. Obama zegt dat hij er alles aan zal doen wat nodig is om “deze terroristen voor de rechter te brengen.” Hij wil niet speculeren over de vraag wie verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de aanslagen in Parijs.

Zelf hebben de Amerikaanse autoriteiten de veiligheid in hun land niet opgevoerd. Er zijn geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen van het vervoer en grote publieke evenementen in reactie op de aanslagen in Parijs. Westerse veiligheidsbronnen zeggen dat ze een islamitische militante groep ervan verdenken achter het bloedbad te zitten. Een Amerikaanse functionaris heeft gezegd dat de Amerikaanse autoriteiten de gebeurtenissen in Parijs nauwlettend volgen. De Amerikaanse ambassade in Parijs heeft de opdracht om te zorgen voor de Amerikaanse burgers in Frankrijk.

De Britse premier David Cameron heeft geschokt gereageerd op de aanvallen vanavond in Parijs. Hij heeft hulp toegezegd aan zijn Europese buren. “Ik ben geschokt door de gebeurtenissen in Parijs vanavond. Onze gedachten en gebeden zijn met het Franse volk. We zullen doen wat we kunnen om te helpen.”

Intussen is een andere schietpartij gemeld in het Les Halles winkelcentrum in Parijs. Eerder waren er explosies bij het stadion Stade de France waar een vriendschappelijke wedstrijd gaande was tussen Frankrijk en Duitsland. De wedstrijd is nu afgelopen. Er waren beschietingen in het Petit Cambodge restaurant en in het Bataclan Arts Centre. In de concertzaal zouden er zo’n 60 gijzelaars zijn. Frankrijk is in de hoogste staat van paraatheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May