Creditcardfraude drukt winst DSB
09 Nov 2015, 14:34
foto


De creditcard affaire bij de Surinaamsche Bank (DSB) heeft ertoe geleid dat de resultaten van de bankinstelling over het eerste halfjaar aanzienlijk minder zijn vergeleken met dezelfde periode vorig jaar; SRD 1,724 miljoen tegenover SRD 35,933miljoen. “De sterke daling is voornamelijk te wijten aan de grote voorzieningen die wij hebben moeten treffen in het kredietbedrijf,” schrijft de DSB. “Deels vanwege de toename van het aantal stagnante kredieten, maar ook door de effecten van de creditcard affaire.”

Na betaling van belastingen en obligatielening komt de DSB uit op een winst van SRD 0,521 miljoen. Een jaar geleden was dat nog SRD 23,3 miljoen. De lage winst heeft ertoe geleid dat de bank geen interim dividend heeft uitgekeerd. “Gezien de verwachtingen over het tweede halfjaar, gaan wij ervan uit dat over het boekjaar 2015 een slotdividend zal worden uitgekeerd.” Volgens de DSB duurt het strafrechtelijk onderzoek in de creditcard affaire nog voort. De bank heeft echter zelf maatregelen getroffen om het financiële nadeel vergoed te krijgen. Daarvoor heeft zij een civiele procedure ingesteld tegen degenen die geprofiteerd hebben van deze gelden. Bij de bankinstelling heeft een cliënt begin dit jaar US$ 4,4 miljoen opgenomen via een creditcard zonder dat er is ingegrepen. De cliënt had zijn limiet ver overschreden. Wat het drama nog erger maakt, is dat de cliënt intussen op een tragische manier is omgekomen.

Daarnaast ziet de DSB in de afgenomen groei van het kredietbedrijf een reflectie van de vertraagde groei van de Surinaamse economie. In de eerste helft van 2015 heeft de overheid een toenemend beroep gedaan op financiering door uitgifte van schatkistpapier. In zes maanden tijd is daar een toename van 12% te zien, staat in het halfjaarlijks rapport 2015 van de DSB.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May