Dreamz Newz lanceert glossy 40 jaar Suriname
09 Nov 2015, 06:43
foto
Van Links naar Rechts : Sharida en Gobind Ramkalup met tussen hun twee kinderen de moeder van Gobind. (Foto: Romeo Hoost)


In Almere vond vrijdag de feestelijke lancering plaats van een speciale glossy uitgave van de gratis maandkrant Dreamz Newz naar aanleiding van de 40-jarige Surinaamse onafhankelijkheid. Het blad nodigde de vaste medewerkers en een aantal bekenden uit de Surinaamse gemeenschap in Nederland uit om te schrijven over Suriname, het land waar ze vandaan komen of waar hun ouders geboren zijn.

Vraag was ook hoe de Surinaamse identiteit in het dagelijks leven wordt ingevuld en wat vinden we van onszelf als Surinamers in de Nederlandse samenleving. Ik had de eer de eindredactie te mogen doen van dit blad en heb bijgedragen met enkele interviews. Dreamz Newz wordt begin deze week in een oplage van 10.000 exemplaren gratis verspreid via ruim 300 distributiepunten – voornamelijk Surinaamse winkels. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Surinaamse gratis kranten in Nederland, dat zo’n prestatie is geleverd.

Uit de 33 bijdragen blijkt overduidelijk dat Nederlandse Surinamers erg trots zijn op hun Surinaamse roots. Die roots zijn een verrijking van de Nederlandse samenleving. Nederland is ook heel nadrukkelijk hun land; hun thuis. De meeste columnisten waren klein toen ze 40 jaar geleden met hun ouders naar Nederland kwamen. Prachtig zijn de verhalen over de herinneringen aan het vertrek uit Suriname en de aankomst in Nederland. Er is veel dankbaarheid voor de ouders die hun best hebben gedaan hun kinderen hier te laten slagen. Daarom gaf de uitgever van Dreamz Newz, Gobind Ramkalup, vrijdagavond het eerste exemplaar aan zijn moeder en vervolgens een exemplaar aan zijn twee kinderen. Hij beschouwt het als zijn taak ervoor te zorgen dat zijn kinderen, nu van de derde generatie, ook succesvol worden in de samenleving.

Gunfactor ontbreekt
In een uitgebreid interview met Jörgen Raymann bevraag ik hem over het beeld dat we van ons zelf hebben als Surinaamse gemeenschap in Nederland. We zijn er per slot van rekening ook al 40 jaar in dit land. Raymann: "Wat wij vooral ontberen als Surinamers is dat wij een gunfactor naar elkaar toe hebben. Je ziet dit heel vaak in stichtingen, in besturen, zelfs aan het werk hebben we heel vaak moeite om een andere Surinamer iets te gunnen; succes te gunnen. Het is alsof wij het maaiveldsyndroom vanuit Suriname hebben meegenomen, omdat Nederlanders ons dat jaren geleden hebben opgelegd. Dat hebben we heel sterk. Aan de andere kant is het zo dat wij ons eigenlijk van alle buitenlanders het best hebben aangepast aan deze samenleving. In alle sectoren kom je Surinamers tegen, maar men staat er niet meer bij stil dat het Surinamers zijn. We zijn al bijna geassimileerd", aldus Jörgen Raymann.

Ook Ivette Forster bekend van het Kwaku Festival en het Keti Koti-festival, reflecteert op onze eigen gemeenschap. Jarenlang is ons voorgehouden dat als we ons best doen om goed te integreren, het wel goed komt. Maar dit lijkt volgens haar al jaren lang niet meer te werken. “ Waarschijnlijk zullen we wel ons krachtiger moeten bundelen om met een duidelijkere stem pressie uit te oefenen. Dat is een enorme uitdaging want we zijn niet zo'n eensgezind volk. Helaas,”, aldus Ivette Forster.

Demografie Surinamers

Op verzoek van Dreamz Newz heeft prof. dr. Chan Choenni inzicht geven in de etnische en demografische samenstelling van de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Ook heeft hij onderzocht waar de meeste Surinamers wonen. Almere bijvoorbeeld heeft nu vier keer meer Surinamers wonen dan in de stad Utrecht. En na Almere volgt Zoetermeer als tweede middelgrote stad. In de zogenoemde randstad gaat het nu om Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere. Volgens Choenni telt de Surinaamse gemeenschap in Nederland ruim 400.000 zielen, van wie ruim 50.000 niet meer geregistreerd worden als allochtoon/Surinamer - land van herkomst van je ouders -, maar als Nederlander. Het zijn dus kinderen van de hier geboren tweede generatie Nederlandse Surinamers.

In de glossy verder ook aandacht voor een nieuw concept van Brasa Dei vieren op 29 november in TivoliVredenburg te Utrecht, een interview met een echtpaar dat al 40 jaar een tropisch huis runt, een interview met een bevlogen Surinamer die Nederlandse ondernemers de weg naar Suriname wijst en er is een verhaal over een monument van Verbondenheid tussen Suriname en Nederland, dat nog steeds niet gerealiseerd is.
Tenslotte was de vraag aan mij in een interview met Omroep Flevoland, ‘ en wat wordt er over Desi Bouterse gezegd?’. Ik antwoordde dat de twee woorden ‘Desi’ en ‘Bouterse’ in geen enkele tekst in de 84 pagina’s tellende glossy voorkomen.

Roy.Khemradj@gmail.com

Dreamz Newz – 1975-2015, Suriname 40 jaar onafhankelijk is natuurlijk ook door inwoners van Suriname te lezen op www.dreamz-newz.nl
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May