NPS wil evenwichtig pakket aan maatregelen
08 Nov 2015, 16:02
foto


Met grote verbazing heeft de gemeenschap vernomen dat de Centrale Bank van Suriname plotseling het kasreservepercentage van de banken heeft verhoogd van 30% naar 35%. Voor de gemiddelde burger, die deze maatregel onvoldoende kan plaatsen, is het goed uit te leggen dat verruiming van de kasreserve betekent dat de banken een grotere beperking opgelegd krijgen om leningen te verstrekken aan ondernemers en huishoudens. Dit houdt dus in dat de banken ervoor zullen kiezen om de rente op leningen te verhogen.

Deze maatregel treft de overheid, omdat zij de vraag naar goederen omlaag wil drukken zodat ook de vraag naar valuta zal afnemen met als gevolg dat de koers onder controle blijft. Op zich lijkt deze maatregel een juiste, maar het is raadzaam om deze binnen het kader van een groter raamwerk te plaatsen zodat de samenleving een beter beeld krijgt van het uiteindelijk resultaat.

Een aantal zaken dient meegenomen te worden:

1. De productie van Suriname valt met rassenschrede terug vanwege: het vertrek van Suralco, de uitgebroken ziekte van de bacovenaanplant, de lage goud- en olieprijzen;

2. De schandalen bij staatsbedrijven, die van strategisch belang zijn voor de productie. Staatsolie, Telesur, EBS, SBB zijn allen productieondersteunende bedrijven. Instabiliteit bij deze bedrijven betekent automatisch ook een verhoogd risico voor productie;

3. Het verspillend beleid van de afgelopen periode, waarbij vrijwel alle reserves zijn besteed aan ondoordachte overheidsinvesteringen, met als gevolg dat het land enorme achterstanden heeft aan betalingen van aannemers en leveranciers;

4. Het aantreden van een nieuw kabinet, waarvan het grootste deel van de ministers (inclusief de VP) weinig of geen bestuurlijke ervaring heeft, nauwelijks op elkaar afgestemd zijn en waarvan nu al blijkt dat ze gedreven worden door infantiele stoerdoenerij, die overigens spoedig zal leiden tot een politieke crisis;

5. De vele ontslagen waarmee wij dagelijks geconfronteerd worden ;

6. De steeds verslechterende positie van Suriname op de Doing Business lijst, die een duidelijk signaal geeft dat het doen van zaken in Suriname steeds riskanter wordt.

Deze productieonvriendelijke omstandigheden maken dat de maatregel van de Centrale Bank als ondoordacht gekwalificeerd moet worden. Hoe kan een moederbank onder deze omstandigheden een maatregel doorvoeren die de productie nog meer schade zal toebrengen? Met deze maatregel mogen wij ongetwijfeld verwachten dat investeringen zullen afnemen. Dat zal verder resulteren in vertraging van de economische groei en verdere toename van de werkloosheid.

Het is pijnlijk om te moeten constateren dat de moeizaam opgebouwde stabiliteit van 2010 en daarvoor, wordt teniet gedaan door populistisch wanbeleid en wijdverspreide corruptie. Onze stabiele economie is weer gemanoeuvreerd in een situatie waarin een aanpassingsprogramma noodzakelijk is.

De NPS roept de regering op om zich opnieuw te beraden over de maatregel van de Centrale Bank. Een evenwichtig pakket van maatregelen is nu geboden. In plaats van deze contraproductieve maatregel, doet de regering er beter aan om meer productieondersteunende maatregelen te treffen. Het is nu juist tijd om ruime aandacht te besteden aan de ondersteuning van de particuliere sector die uiteindelijk de motor van de economie moet worden. De bevolking wordt opgeroepen het beleid van de regering nauwgezet in de gaten te houden en te toetsen aan de vele mooie beloftes die gedaan zijn vóór de verkiezingen van mei 2015. De NPS is ervan overtuigd dat de bevolking verstandig genoeg is om de juiste conclusies te kunnen trekken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May