Corruptie
07 Nov 2015, 18:17
foto


Eenieder is het over eens; corruptie is een ernstig probleem in Suriname. Maar om corruptie serieus aan te pakken is het belangrijk om de volgende vragen te stellen. Bepaalde vragen zullen beantwoord moeten worden door de overheid.

Wat is corruptie?
Corruptie definieer ik als te zijn: het misbruiken van macht en/of staatsmiddelen bedoeld voor het algemeen belang voor persoonlijk belang.
Waarom is corruptie een probleem?
• Corruptie zorgt politieke en sociale instabiliteit
• Corruptie maakt de regering onbetrouwbaar (zowel nationaal als internationaal)
• Corruptie belemmert economische ontwikkeling
• Corruptie zorgt voor verspilling van de schaarse financiële middelen
Wat zijn factoren die leiden tot corruptie?
Al jaren wordt het Surinaams volk beloofd dat corruptie aangepakt zal worden. Om corruptie aan te pakken moet eerst gedefinieerd worden wat men verstaat onder corruptie. Nu dat het probleem is omschreven, is het belangrijk om te weten wat de factoren zijn die leiden tot corruptie en welke deze in stand houden. Er dient onderzoek gedaan worden naar waarom men corrupt handelt.
Enkele oorzaken kunnen zijn:
• Ontbreken van integriteit bij hoofdverantwoordelijken
• Geen transparantie binnen het financieel beleid van de ministeries
• Ontbreken van goed functionerende controle mechanismen
• Het gedoogbeleid van de samenleving.

De factoren dienen in kaart gebracht worden en gecorrigeerd worden. Als de factoren worden aangepakt, komen de actoren zelf naar voren. Als de overheid alleen de actoren aanpakt, is zij niet duurzaam bezig.

Hoe zullen de factoren aangepakt worden?
Dit is 'the million dollar question' waarop de regering antwoord moet geven aan het volk. De regering heeft alle tools om corruptie buiten de grenzen van Suriname te houden met haar meerderheid in de Nationale Assemblee. De regering moet komen met een plan van aanpak welke alle lagen van corruptie aandoet. De grote boys die met miljoenen van het volk erdoor gaan EN de kleine boys die een 'lekkers' willen bij het versnellen van bureaucratie.

Aroon Samjhawan
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May