Dambreuk overspoelt woningen in Minas Gerais
06 Nov 2015, 08:50
foto
Dikke rode modderstromen hebben voertuigen meegevoerd in hun weg. (Beeld: BBC)


Er wordt gevreesd voor het leven van meer dan een dozijn mensen in de zuidoostelijke Braziliaanse staat Minas Gerais. Een dam die het afvalwater van een ijzerertsmijn moest houden, is doorgebroken en hebben overstromingen de nabijgelegen woningen meegenomen.

Functionarissen in Minas Gerais hebben de dood van één persoon bevestigd. Maar er zijn berichten dat zo’n 16 zijn overleden en anderen worden vermist. Rivieren van dikke rode modder zijn neergestort in de valleien van het heuvelachtig gebied buiten de oude koloniale stad Mariana. De stromen hebben auto’s en vrachtwagens overspoeld en huizen vernietigd.

De autoriteiten in Mariana zeggen dat de dam donderdagmiddag was gebarsten en heeft gestuwd naar de kleine stad Bento Rodrigues, ongeveer 7 km verwijderd van de dam. In het getroffen gebied wonen naar schatting 500 mensen. De reddingsoperatie is belemmerd omdat er wordt gevreesd voor aardverschuivingen. Intussen hebben helikopters diverse gestrande mensen in veiligheid gebracht.

De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat het water vermengd met residuen van mijnbouwactiviteiten giftig kan zijn. Een woordvoerder van het Samarco mijnbouwbedrijf, eigenaar van de dam, zegt dat de oorzaak van de breuk nog niet bekend is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May