Gitaristenkring haalt Edson Lopes naar Suriname
06 Nov 2015, 17:33
foto
De gitarist Edson Lopes


De Stichting Gitaristenkring Suriname organiseert morgen, zaterdag 7 november, in verband met haar 35-jarig bestaan een exclusief concert in Theater Thalia met de Braziliaanse gitaarvirtuoos Edson Lopes. De verjaardag van de Stichting was op 29 juli en het jubileumjaar wordt onder andere gevierd met muziek van gitaarmeesters van topniveau.

Muziekliefhebbers zullen zich het bijzondere concert nog herinneren van maart dit jaar met Enno Voorhorst uit Nederland. Omdat de Gitaristenkring ernaar streeft Surinamers kennis te laten maken met werken met muzikale diepgang, wilde men voor het tweede concert een gitarist met minstens dezelfde kwaliteiten als Voorhorst presenteren. Dennis Brahim, bestuurslid, attendeerde zijn collega's op Lopes en wist hen, op grond van diens uitzonderlijke verdiensten en kwaliteiten, te overtuigen dat ons land kennis moest maken met deze bijzondere gitaarmeester.

Verdiensten
Edson Lopes behaalde in 1978 het diploma klassiek gitaar aan het Dr Carlos de Campo Conservatorium voor Muziek en Dramatische Kunsten in Tatuí, Brazilië. In 2003 ontving hij de titel 'Licentiaat in Gitaar Spel' van het Trinity College London. Lopes heeft verschillende prijzen gewonnen over de hele wereld en hij won bij elke gitaarwedstrijd waaraan hij deelnam, de eerste prijs, waaronder de Jonge Instrumentalistenprijs. In 1979 ontving hij in Spanje de 'most exceptional student' award. De gitarist Maria Luisa Anido noemt Edson Lopes een uitzonderlijke gitarist, vanwege zijn betrouwbare techniek, zijn repertoire, zijn welluidende fijngevoeligheid en aangename interpretatie. Lopes heeft in heel Brazilië opgetreden als solist, in duo's, trio's en in orkest. Als lid van het Braziliaans Gitaar Kwartet, trad hij op in vele grote steden in de USA waar hij lovende recensies kreeg.

De gitaarmeester zal in zijn concert een zeer gevarieerd repertoire ten gehore brengen met werken van Europese en Latijns-Amerikaanse componisten, waaronder Leopold Weiss, Frederico Moretti en Fernando Sor.

De Gitaristenkring organiseert naast het concert ook een masterclass met Lopes op zondag 8 november waarin men nader kennis kan maken met zijn technieken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May