NH belooft VIDS aandacht voor milieu in binnenland
05 Nov 2015, 20:34
foto
De VIDS-delegatie op werkbezoek bij NH-directeur Dave Abeleven. (Foto: NH)


Op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) wordt voor de verschillende beleidsgebieden een Milieusectie ingesteld en er komt spoedig een nieuwe Mijnbouwwet waarin ook aandacht voor het milieu is. Deze mededeling deed NH-directeur Dave Abeleven donderdag aan een delegatie van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (VIDS). Zorg voor het milieu in de omgeving van dorpsgemeenschappen in het binnenland was een van de knelpunten die zijn besproken.

VIDS-directeur Loreen Jubitana zegt dat het gebruik is haar organisatie bij elke nieuwe regering bezoeken aflegt aan NH en Regionale Ontwikkeling. De VIDS is voorstander van ontwikkeling ten voordele van een ieder. De delegatie maakt zich zorgen over de water- en elektriciteitsproblemen op diverse plaatsen in het binnenland. Te Kwamalasemutu is er momenteel een probleem door de lage waterstand en vervuild rivierwater. Ook andere delen zitten al enige tijd in het donker.

Abeleven gaf aan, dat deze problemen de volle aandacht hebben van het ministerie en dat er gauw voor een oplossing wordt gezorgd. Er is al afstemming met de desbetreffende diensthoofden om de dorpen tegemoet te komen. Abeleven deed ook een uiteenzetting van het beleid van het ministerie voor de komende jaren. Hij belichtte de beleidsgebieden mijnbouw, water en energie en stelde dat het ministerie openstaat om met de dorpsgemeenschappen van gedachten hierover te wisselen.

Volgens Abeleven is het onderdeel milieu de komende periode van groot belang en is dit door de regering extra benadrukt in het regeerakkoord. In 2016 zullen er consultaties worden opgestart over het milieu waarbij ook de dorpsgemeenschappen en andere belangrijke actoren betrokken zullen worden. Het ministerie gaat na, welke vorm van ‘renewable energy’ kan worden toegepast in combinatie met fossiele brandstof als back up, meldt de voorlichting van NH.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May