6.500 ton witte rijst verscheept naar Venezuela
01 Nov 2015, 06:28
foto
Vertegenwoordigers van de VVRE en de Venezolaanse ambassade op de Nieuwe Haven bij het inladen van de containers witte rijst bestemd voor Venezuela.


De eerste boot met 6.500 ton witte rijst is gisteren uit de haven van Paramaribo vertrokken naar Venezuela. Het laden van de boot is geschied onder ruime belangstelling van vertegenwoordigers van de Venezolaanse ambassade en van de Vereniging van Verwerkers en Rijstexporteurs (VVRE).

Het is de eerste van de drie boten die elk 6.500 ton witte rijst met een breukpercentage van 5 naar Caracas zullen verschepen onder het PetroCaribe-akkoord. De rijst is geladen in 260 containers van 25 ton. Bhagwatpersad Ramadhin, voorzitter van de VVRE, zegt aan Starnieuws dat de containers eerst gevuld moeten worden voordat de boot komt om deze te verschepen. Wanneer de tweede boot komt is niet duidelijk, omdat de containers eerst gevuld moeten worden. “Het contract is er, dus we maken er gebruik van.”

Contractueel zal 19.500 ton witte rijst worden verscheept voor US$ 550 per ton. Ramadhin wijst erop dat de exporteurs en verwerkers niet in US$ worden betaald, maar de tegenwaarde krijgen tegen de Centrale Bankkoers van 3,35. “Als je dat afzet tegen de huidige marktkoers, dan krijgen wij omgerekend ongeveer US$ 480 per ton.” Hij vertelt dat de VVRE-leden nu bezig zijn een boot te laden met 2.500 witte rijst voor Haïti. Daarvoor krijgen de leden US$ 340 per ton. Twee weken geleden is ook al een boot met dezelfde hoeveelheid naar Haïti vertrokken. De VVRE-voorzitter wijst er op dat zij alternatieve markten zoeken waar zij tegen minimaal de wereldmarktprijs kunnen exporteren.

Ramadhin benadrukt dat eenieder vrij is te exporteren binnen het contract mits het product voldoet aan de eisen. Hij doet een handreiking aan alle organisaties en verwerkers die willen exporteren. “Dit contract is niet uitsluitend voor VVRE-leden, maar voor eenieder die voldoet aan de door Venezuela gestelde eisen.” De rijst die nu wordt geëxporteerd betreft de voorraad van de vorige voorjaarsoogst. De najaarsoogst is intussen ook binnengehaald. Boeren klagen over de lage opkoopprijs van SRD28 en SRD 35 die zij voor hun padie krijgen. Voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, Harinanan Oemraw, wil dat de boeren meeprofiteren van de ‘hoge’ exportprijzen. Voor de afgelopen voorjaarsoogst hebben de boeren nog SRD 50 per baal gehad. Die prijs is voor de najaarsoogst gekelderd door de verminderde vraag en de mindere kwaliteit (Guyanese variëteit).
Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March