Branden Amazonegebied onder controle
02 Nov 2015, 05:26
foto
Een luchtfoto toont de vernietiging van de brand in het Arariboia reservaat in de Braziliaanse staat Maranhao. (Foto: AFP)


Braziliaanse brandweerlieden zijn er in geslaagd om een aantal van de bosbranden die de helft van een inheems reservaat in het Amazonegebied heeft vernietigd, onder controle te krijgen. Zo'n 12.000 inheemsen - onder wie de kleine kwetsbare Awa Guaja stam - wonen in het Arariboia reservaat in de staat Maranhao.

De branden zijn meer dan een maand geleden begonnen en zouden zijn aangestoken door vijandige houthakkers en boeren die het gemunt hebben op de natuurlijke hulpbronnen van het gebied. Er waren honderden brandweerlieden en soldaten ingezet om de branden te blussen. Zware regenval heeft hun werk vergemakkelijkt. De recente zware regens hebben 90% van de branden in de staat gedoofd. De resterende 10% is onder controle.

Het afgebakend inheems landgoed bedraagt 12% van het Braziliaanse grondgebied. De branden in het Arariboia reservaat hebben zo’n 12.000 km², gelijk aan 190.000 voetbalvelden, vernietigd.

Houthakkers hebben het vuur aangestoken om de stammen te intimideren en hun projecten om bewakingsprogramma's te stimuleren in het Arariboia reservaat te ondermijnen, zegt milieugroep Greenpeace. Zo'n 12.000 etnische Guajajara inheemsen wonen in het gebied. Onder hen is een kleine kwetsbare groep van ongeveer 80 leden van de Awa-Guaja stam, die ervoor gekozen hebben om diep in het bos in afzondering te leven.

Braziliaanse milieu-ambtenaren zeggen dat er een record aantal branden is geweest in het hele Amazonegebied als gevolg van uitzonderlijk droog weer. Sinds het begin van dit jaar zijn meer dan 13.000 branden geregistreerd in het Braziliaanse Amazonegebied.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May