China gaat één-kind-beleid stoppen
29 Oct 2015, 13:13
foto
Pasgeboren baby's die op een ziekenhuisbed in Beijing liggen. (Foto: AFP)


China heeft besloten zijn één-kind-beleid dat hij al decennia lang hanteert te beëindigen, meldt Xinhua News Agency. Alle koppels zullen nu worden toegestaan om twee kinderen te hebben, meldt het staatspersbureau. Hij verwijst daarmee naar een verklaring van de Communistische Partij.

Het controversieel beleid is in 1979 landelijk ingevoerd om het geboortecijfer in China te verminderen en de bevolkingsgroei te vertragen. De vergrijzing van de bevolking in het land, dwingt China er echter toe om het beleid te herzien. Sinds het één-kind-beleid van kracht werd, zijn ongeveer 400 miljoen geboorten voorkomen.

Koppels die het beleid hebben overtreden, zijn geconfronteerd met een verscheidenheid van straffen, van boetes en het verlies van werkgelegenheid tot gedwongen abortussen.Na verloop van tijd werd het beleid in sommige provincies versoepeld. Demografen en sociologen hadden hun bezorgdheid geuit over de stijgende maatschappelijke kosten en dalende arbeiderscijfers.

Versoepeling
Formeel is de Communistische Partij twee jaar geleden begonnen om dit beleid nationaal enigszins te versoepelen. Zo mochten koppels waarvan ten minste een van de partners enig kind was, een tweede kind nemen. Op dit moment is ongeveer 30% van de Chinese bevolking ouder dan 50 jaar.

Ondanks de versoepeling kiezen veel koppels nog steeds voor één kind, omdat één kind gezinnen de sociale norm zijn geworden. Critici zeggen dat zelfs een twee-kind-beleid het geboortecijfer niet genoeg zal stimuleren. En voor vrouwen die meer dan twee kinderen willen, zal het niet het einde betekenen dat de Staat het recht op hun vruchtbaarheid bepaalt. Zolang de quota en het systeem van toezicht blijft, kunnen vrouwen niet genieten van hun reproductieve rechten, zegt Maya Wang van Human Rights Watch.

De aankondiging komt op de laatste dag van een top van de Chinese Communistische Partij, waarbij het beleid en de groeidoelstellingen voor de komende vijf jaren worden bepaald.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May