Suriname valt terug op ranglijst Doing Business
29 Oct 2015, 15:07
foto
De score van Suriname voor het zakendoen per sector. (Beeld: Doing Business.org)


Caribische economieën hebben in het afgelopen jaar opmerkelijke vooruitgang geboekt bij het oplossen van hun insolventie (alle mogelijke regelingen voor het financieel onvermogen van ondernemingen en particulieren). Reorganisatie heeft er ook toe geleid dat ze in staat waren levensvatbare bedrijven te behouden.

Trinidad & Tobago en St. Kitts & Nevis hebben hun kaders gemoderniseerd en hebben Jamaica en St. Vincent & the Grenadines een nieuwe insolventierecht aangenomen. Het insolventierecht regelt de verschillende situaties waarin een persoon of een bedrijf geconfronteerd wordt met schulden waarbij debiteuren moeilijkheden hebben die te betalen. Het bevat de regeling in geval van faillissement en gerechtelijk akkoord, de collectieve schuldenregeling, de regels over het leggen van beslag en de openbare verkoop.

Colombia heeft zich volgens het jongste rapport van de Wereldbank Groep ‘Doing Business 2016’ ontpopt als het land in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, dat heeft zijn zakelijke regelgeving het meest heeft hervormd sinds ‘Doing Business’ 12 jaar geleden begon. In de rangschikking van regio staat Mexico op 38 gevolgd door Chili op 48, Peru op 50 en Colombia op 54.

Suriname
Suriname gaat ondanks hervormingen die hij heeft doorgevoerd om zijn ondernemersklimaat te verbeteren van plaats nummer 154 naar 156. Alleen de invoering van het Asycuda-systeem wordt genoemd als hervorming die Suriname in het afgelopen jaar heeft doorgevoerd. Starnieuws verneemt dat de juiste data niet worden doorgestuurd naar de Wereldbank, waardoor nog steeds wordt gewerkt met oude statistieken. Zo staat dat er voor het inschrijven van onroerend goed 176 dagen nodig zijn. Voor het verkrijgen van een transportakte is de tijdsduur nu 14 tot 30 dagen.

Om een bedrijf op te starten in Suriname duurt het volgens het rapport 183 dagen en voor het verkrijgen van een lening 174 dagen.
In vergelijking met de statistieken van vorig jaar zijn de procedures om zaken te doen in Suriname juist langer geworden. Bij 9 van de 10 indicatoren waarop wordt beoordeeld, is de wachttijd toegenomen. Alleen bij de beoordeling van grensoverschrijdende handel, waar het Asycuda-systeem deel van uitmaakt, blijkt dat de tijdsduur van 95 dagen naar 77 is gegaan.

Het rapport van Wereldbank wijst erop uit dat minder dan de helft van de 32 economieën in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied één hervorming in het afgelopen jaar hebben doorgevoerd. “De regio presteert bijzonder slecht op het gebied van het registreren van eigendom en het betalen van belastingen.” Als voorbeeld geeft het rapport aan dat het een lokale ondernemer gemiddeld 361 uren kost om belastingen voor te bereiden, in te dienen en te betalen. In landen met een hoger inkomen binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de ondernemer minder dan de helft van de tijd nodig, 177 uren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May