Inzicht in Islamitisch financieren verruimd
27 Oct 2015, 19:36
foto
Deelnemers van de driedaagse training met toppers CBvS en IRTI. (Foto: CBvS)


Waarnemend president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Ingeborg Geduld-Nijman is ingenomen met de driedaagse training over mogelijkheden van Islamitisch financieren. De training An introduction to Islamic Development Economics, Banking and Finance 2015 heeft volledig in de behoefte voorzien en mag dus als geslaagd beschouwd worden. Het gaat om een initiatief van de CBvS en het Islamitisch onderzoeks- & Trainings instituut (IRTI) van de Islamic Development Bank Group.

De wnd bankpresident verzekerde dat het niet hierbij blijft en dat zeker naar meer mogelijkheden gekeken zal worden voor gezamenlijke activiteiten. De bedoeling van de training was het begrijpen wat Islamitisch financieren precies inhoudt en welke mogelijkheden er zijn. "Dat basisinzicht hebben we na de drie trainingsdagen gekregen. Ook is gediscussieerd over de uitdagingen voor Suriname om Islamic Banking en Islamitische instituten op te zetten. Wij zijn het erover eens dat die groot zijn”, legde een deelnemer. De uitdagingen liggen volgens hem op verschillende gebieden. Zowel juridisch, administratief als boekhoudkundig zullen zaken moeten worden aangepakt om Islamitisch bankieren en financieren in Suriname van de grond te krijgen. Islamitisch financiering in Suriname vereist een multidisciplinaire aanpak. De overheid, de CBvS en andere financiële instituten zullen hiervoor moeten samen werken.

Geduld-Nijman deelde bij de start van de training afgelopen vrijdag mee dat Islamitisch financieren de potentie heeft om een grotere financiële integratie te bevorderen. Het kan ondersteuning bieden aan kleine en middelgrote ondernemingen, omdat het speculatie verbiedt en uitgaat van risicodeling, zegt de CBvS in een persbericht.

Ook internationale standaardsetters zoals het Bazel Comité besteden de laatste jaren ruime aandacht aan Islamitisch financieren en werken aan de ontwikkeling van specifieke normen hiervoor. Toezichthouders in veel landen zien het als grote uitdaging om ervoor te zorgen dat islamitische financiële producten met hun uniek risicoprofiel geen bedreiging vormen voort de financiële stabiliteit. Suriname kan zijn voordeel doen met de ervaring die reeds in andere landen is opgebouwd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May