Reddingsacties Afghanistan en Pakistan uitgebreid
27 Oct 2015, 10:27
foto
De meeste doden zijn in Pakistan te betreuren. (Foto's: Reuters)


De inspanningen om slachtoffers van de aardbeving in Afghanistan te helpen zijn opgevoerd. De aardbeving met een kracht van 7.5 op de schaal van Richter heeft maandag vooral de afgelegen gebieden in Afghanistan en Pakistan getroffen.

Meer dan 300 mensen zijn overleden, waarvan de meesten in Pakistan. Ten minste 2.000 anderen zijn gewond geraakt. Reddingsteams zijn uitgerukt naar afgelegen bergachtige gebieden waar de gevolgen van de aardbeving nog onduidelijk zijn.

De Taliban, die sommige getroffen gebieden controleert, heeft hulporganisaties opgeroepen niet terughoudend te zijn met hulpgoederen. Een woordvoerder zegt dat Taliban-strijders de opdracht hebben gekregen om de slachtoffers te helpen.

Pakistaanse functionarissen vrezen voor vloed overstromingen, nadat ten minste twee gletsjers in het Pakistaanse Karakoram gebergte zijn gebarsten. Enkele andere zijn gekraakt door de aardbeving. Veel mensen in de hele regio hebben uit vrees voor een nieuwe aardbeving, de nacht in de open lucht doorgebracht bij temperaturen dicht bij het vriespunt.

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft er bij de mensen in de getroffen gebieden op aangedrongen de hulpinspanningen te helpen. In Afghanistan zijn ongeveer 76 mensen gedood en zo’n 270 anderen gewond geraakt. Maar die cijfers kunnen stijgen, waarschuwt de Afghaanse gouverneur Abdullah Abdullah.
De gouverneur van de provincie Badakhshan, Shah Waliullah Adeeb, zegt dat onderzoeksteams op weg zijn naar meer afgelegen gebieden. Rotsen en aardverschuivingen hebben echter wegen geblokkeerd en zijn helikopters nodig om die gebieden te bereiken. Hij stelt dat voedsel en andere essentiële hulp klaar staan, maar dat het niet gemakkelijk is om die gebieden te bereiken. Onder de Afghaanse slachtoffers zijn 12 schoolmeisjes die het leven hebben gelaten in een stormloop, toen ze probeerden hun leslokalen te verlaten in Taluqan in de provincie Takhar.

In Pakistan zijn ten minste 231 mensen gedood en 1.632 gewond geraakt. In de provincie Khyber Pakhtunkhwa alleen zijn ten minste 184 doden gevallen en meer dan 1.400 gewond geraakt, zeggen de autoriteiten. In de noordwestelijke tribale gebieden zijn minstens 30 doden geteld. India, Iran en de Amerikaanse troepen in Afghanistan hebben al hulp aangeboden, maar tot nu toe hebben de lokale autoriteiten niet gevraagd om steun.

De Amerikaanse Geological Survey (USGS) heeft aangegeven dat de aardbeving zich in het midden van de bergachtige regio Hindu Kush, 76km ten zuiden van Faizabad, in de provincie Badakhshan heeft voorgedaan. De beving vond meer dan 200 km onder de oppervlakte plaats, wat er toe heeft geleid dat het schudden op de begane grond minder was dan bij een ondiepe aardbeving. De USGS zegt dat zij een reeks naschokken – allemaal 4.0 en hoger – heeft gemeten ten westen van waar de oorspronkelijke aardbeving zich heeft voorgedaan.

Inwoners van Kabul en de Indiase hoofdstad Delhi waren geschokt door de aardbeving. De mensen gingen uit vrees de straten op. In de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe zijn gebouwen beschadigd door de trillingen.

De regio heeft een geschiedenis van krachtige aardbevingen veroorzaakt door de noordwaartse botsing van India met Eurazië. De twee platen bewegen met een snelheid van 4-5 cm per jaar naar elkaar toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May