Verhoogde beveiliging bij verkiezingen Haïti
25 Oct 2015, 14:26
foto


In Haïti zijn de algemene verkiezingen aan de gang. President Michel Martelly kan zich niet herkiesbaar stellen. Voor de functie van president in het land met tien miljoen inwoners, hebben 54 kandidaten zich geregistreerd. Vier van hen zijn de favorieten.

In de vroege morgen waren er vertragingen in het stemproces. De opening van een aantal stembureaus is vanmorgen met een half uur uitgesteld, door het verificatieproces van diverse voorzitters van stembureaus. Kort na zes uur vanochtend waren er al zichtbaar rijen van kiezers in de scholen van de hoofdstad; met name in de dichtstbevolkte wijken van de hoofdstad. De veiligheid rond de stembureaus is opgevoerd en moet de kiezers het vertrouwen bieden om te gaan stemmen. Een groot aantal leden van de Haïtiaanse Nationale Politie is op de been. Ook zijn surveillance drones ingezet.

Hoewel er geen avondklok is, geldt er een beperking van het motorverkeer in de gebieden dicht bij de stembureaus. Er is een verbod op het dragen van wapens en de verkoop van alcohol. Er zijn meer dan zes miljoen stemgerechtigden, waarvan meer dan 40% woont in het grootstedelijk gebied van de hoofdstad.
Er wordt gestemd voor een nieuwe president. Er zijn 54 kandidaten voor de hoogste functie van het land. Vier van hen zijn favorieten in de opiniepeilingen. Als niemand de meerderheid van de stemmen vergaart, zullen de twee met het grootste aantal in een beslissende tweede ronde tegenover elkaar staan.

De favorieten zijn Jude Celestin van de Alternative League for Progress and Emancipation Haitian, Jovenel Moise van de regerende Haitian Tet Kale, Jean Charles Moise van Platform 'Pitit Dessalin' en Maryse Narcisse van Fanmi Lavalas Party. Er wordt ook gestemd voor 18 vacante zetels van de Senaat, 115 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 140 zetels voor de lokale overheidsgemeenten.

Haïti heeft moeite om een stabiele democratie op te bouwen sinds de omverwerping van de dictatuur van de familie Duvalier, die het land heeft geleid van 1957 tot 1986. Het land kent diverse militaire staatsgrepen en verkiezingsfraude. In 2010 werd Haïti verwoest door een aardbeving. Grote delen van de hoofdstad, waaronder het presidentieel paleis gingen tegen de vlakte. Tienduizenden inwoners vonden er de dood.

In januari is het parlement van Haïti ontbonden nadat de geplande parlementsverkiezingen in 2011 en 2014 werden geannuleerd. Sinds januari zijn de zetels van de 115-leden tellende Kamer van Afgevaardigden leeg. De Senaat heeft slechts 10 van de 30 leden en heeft gefaald om quorum te verkrijgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May