Mexico wacht ‘sterkste’ orkaan ooit af
23 Oct 2015, 09:28
foto
Het rood geeft de kracht van orkaan Patricia aan.


De sterkste orkaan ooit op het Westelijk Halfrond stevent af op Mexico. De Mexicaanse autoriteiten zijn bezig de mensen in de kwetsbare gebieden te evacueren. Orkaan Patricia zou vergelijkbaar zijn met tyfoon Haiyan die in 2013 aan 6.300 mensen het leven heeft gekost in de Filipijnen.

Verwacht wordt dat Patricia in de middag of vroege avond aan land komt met potentieel catastrofale gevolgen voor Mexico. In drie staten die in het pad van de orkaan liggen, is de noodtoestand uitgeroepen. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie is Patricia een categorie 5 orkaan met winden van 325 km per uur. Ook het Amerikaanse National Hurricane Center zegt dat Patricia "potentieel catastrofistisch" is. De orkaan is een van de sterkste tropische cyclonen die ooit is gemeten. Hij is op weg naar het zuidwesten van Mexico.

In de kwetsbare gebieden wonen zo’n 400.000 mensen, meldt het Mexicaanse Nationale Rampenfonds. De orkaan, die zware regen zal brengen, kan leiden tot overstromingen en modderstromen, waarschuwt het Amerikaanse centrum. Hij waarschuwt ook voor potentiële overstromingen vanuit de zee en vernietigende golven.

Volgens voorspellers zal Patricia haar landing maken in de westelijke staat Jalisco, de thuisbasis van de badplaats Puerto Vallarta, die direct op zijn pad ligt. In de staten Jalisco, Colima en Guerrero zijn de scholen gesloten. Regeringsautoriteiten zeggen dat ze schuilaccommodaties hebben die 259.000 mensen kunnen herbergen. De bewoners beveiligen hun woningen en winkelpanden. Ook voedsel en andere benodigdheden worden opgeslagen.

Mexico heeft te maken met tropische stormen die in deze tijd van het jaar vanuit zowel de Stille als de Atlantische Oceaan binnenkomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May