President Bouterse vangt weer bot bij Haagse rechtbank
21 Oct 2015, 13:03
foto


De rechtbank in Den Haag heeft vandaag beslist dat president Desi Bouterse een strafrechtelijke veroordeling niet kan aanvechten met civiele middelen zoals een getuigenverhoor. Bouterse had via zijn advocaat Inez Weski gevraagd om een zogeheten voorlopig getuigenverhoor te mogen houden in Den Haag.

Hij hoopte zo te bewijzen dat het Openbaar Ministerie zou hebben geknoeid in zijn strafzaak, het het NRC-handelsblad. Bouterse is in 2000 veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf voor cocaïnehandel. Hij wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de invoer van 474 kilo cocaïne via de haven van Stellendam in 1997.

Bouterse wilde 55 officieren van justitie, politieagenten, inlichtingenofficieren, medeverdachten en voormalige ministers laten horen om zijn ‘onschuld’ te bewijzen. Eerdere herhaalde verzoeken van zijn advocaat Weski om via de Hoge Raad te bereiken dat de strafzaak tegen hem zou worden overgedaan, heeft de hoogste rechter steevast afgewezen.

In de strafzaak is voor een belangrijk deel geleund op de voor Bouterse belastende verklaringen van de Belgische getuige Patrick van Loon. Die getuige is de afgelopen jaren gaan verklaren dat justitie hem heeft aangezet een valse beschuldigende verklaring af te leggen. Toezeggingen aan de getuige zouden doelbewust buiten de dossiers in de strafzaak tegen Bouterse zijn gehouden om de strafrechters te bedonderen.

President Bouterse vindt dat hij door onrechtmatig handelen van de Nederlandse staat grote schade leidt. Hij staat internationaal gesignaleerd als drugshandelaar en kan “daardoor bijvoorbeeld familie in Nederland niet bezoeken.” Het stoort hem ook dat Nederland zich steeds “grievend en smadelijk” over hem heeft uitgelaten.

De Haagse rechtbank heeft Weski erop gewezen dat ze aan het verkeerde adres is. Een strafrechtelijke veroordeling kan alleen via middelen uit het Wetboek van Strafvordering worden aangevochten, dus niet via de civiele rechter. Alleen via de Hoge Raad kan een nieuw proces worden afgedwongen, maar daar is een herzieningsverzoek al drie keer afgewezen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May