SPBA-voorzitter valt over prijs Adron-zaaizaad
20 Oct 2015, 14:53
foto
Harrinanan Oemraw


De prijs van zaaizaad moet in lijn staan met de prijs die de boeren krijgen voor hun padie. Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), vindt dat er veel commotie is ontstaan onder de landbouwers rondom de verkoop van zaaizaad van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum (Adron).

Voor het voorjaarsseizoen kost een baal zaaizaad van de Adron-lijnen SRD 70. Ofschoon de prijs gemiddeld SRD 10 per baal lager ligt dan het zaaizaad voor het afgelopen najaarsseizoen, is Oemraw er niet over te spreken. Hij vindt dat de boeren SRD 35 voor een baal padie hebben gehad. “Normaliter komt er op het zaaizaad een percentage van tussen de 15 en 20% bij.” Hij stelt ook dat het hierbij gaat om eerste nabouwzaad en geen zaaizaad dat eventueel voor consumptie is bestemd.

Volgens de SPBA-voorman is de 'hoge' prijs voor het Adron-zaaizaad dan ook de redenen waarom de boeren het vorig seizoen massaal voor het Guyanees zaaizaad hebben gekozen. Johnie Mahespalsingh, voorzitter van Adron, vindt dat deze handelwijze van de boeren er juist toe heeft geleid dat ze nu het onderspit delven en een lagere prijs krijgen voor hun product van Guyanese variëteiten. “Ofschoon de productie wat meer is, is de kwaliteit en vraag naar Guyanees rijst slecht,” zegt hij aan Starnieuws. Terwijl de Stichting Machinale Landbouw SRD 50 per baal betaald voor de Adron-lijnen, moeten boeren die de Guyanese variëteiten hebben geplant genoegen nemen met tussen de SRD 30 en SRD 35 per baal. “De keus van de boeren, wreekt zich nu in de lage prijs.”

De Adron-voorman houdt zijn hart vast voor de gevolgen in de nabije toekomst van deze ondoordachte handeling van de boeren. Hij wijst erop dat het bij wet verboden is om zonder de benodigde veiligheidsdocumenten onder andere planten, plantendelen en zaden het land binnen te brengen. “Deze producten moeten eerst in quarantaine, je weet niet wat voor ziekten en plagen je meebrengt.” Er zijn enorm grote risico’s verbonden aan de handeling van de boeren en degenen die het Guyanees zaaizaad hebben binnengebracht en verkocht. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst en distributie van het zaaizaad. Landbouwminister Soeresh Algoe is vast van plan maatregelen te treffen tegen degenen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

Oemraw vindt ook dat de verwerkers en exporteurs woekerwinsten zullen maken nu ze witte rijst naar Venezuela exporteren voor US$ 550 per baal. “Ideaal zou zijn als de opkopers de boeren een financiële tegemoetkoming zouden geven. Dan had eenieder in deze sector profijt van de deal met Venezuela.” De rijst die wordt geëxporteerd betreft de Adron-variëteiten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May