Suriname vervangt deel rijstquotum Guyana naar Caracas
21 Oct 2015, 00:52
foto
Witte rijst wordt in containers geladen om via de Nieuwe Haven verscheept te worden naar Venezuela.


Suriname zal 104.000 metrieke ton witte rijst per jaar verschepen naar Venezuela. Deze hoeveelheid vervangt een deel van het quotum dat Caracas importeerde uit buurland Guyana. Onder de PetroCaribe-overeenkomst leverde Guyana jaarlijks 210.000 ton rijst aan Caracas voor US$ 130 miljoen.

De levering van rijst dient als gedeeltelijke betaling voor de olieproducten die Suriname onder dezelfde overeenkomst importeert uit Caracas. De in London gevestigde Argus Media die zich onder andere bezighoudt met de ontwikkelingen op het vlak van grondstoffen, meldt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet heeft aangegeven tegen welke prijs de rijst zal worden geleverd. Op dit moment zijn verwerkers en exporteurs bezig een lading van 19.500 metrieke ton witte rijst te verschepen naar Venezuela voor US$ 550 per ton. Elke verwerker of exporteur die voldoet aan de kwaliteitseisen van de Venezolanen, kan zijn product aanbieden.

Venezuela dat overhoop ligt met Guyana over een eeuwenoud grensgeschil, wil de invoer van Guyanese rijst volgende maand stopzetten. Vorige maand heeft Caracas de exporten tot 5.000 barrels per dag naar Guyana stopgezet. Georgetown is voor zijn brandstofbehoefte nu aangewezen op Trinidad en Tobago. Met inbegrip van diesel, benzine, LPG en stookolie voor energiecentrales importeert Guyana ongeveer 8.000 barrels per dag aan olieproducten uit Trinidad en Tobago.

Argus Media die zich beroept op het ministerie van Buitenlandse zaken zegt dat het principeakkoord tussen Suriname en Venezuela in september 2014 is bereikt, maar is getekend tijdens het bezoek van president Nicolas Maduro afgelopen vrijdag. Onder de PetroCaribe-overeenkomst levert het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDV ruwe olie en geraffineerde producten aan verschillende Caribische en Midden-Amerikaanse landen. Een deel van de betaling voor deze producten mogen de landen over een lange termijn tegen een lage rente betalen. Caracas accepteert een reeks van landbouwproducten en industriële producten als betaling, waaronder rijst, suiker, bonen en cement. Suriname heeft onder deze overeenkomst een quotum van 10.000 barrels per dag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May