Rijstverwerkers pakken export Venezuela op
16 Oct 2015, 00:53
foto
Bhagwatpersad Ramadhin, voorzitter VVRE.


De export van rijst naar Venezuela komt langzaam maar zeker op gang. Op dit moment verrijden zo’n vier tot vijf exporteurs rijst in containers naar Paramaribo. De verscheping van de lading, zo’n 19.000 ton witte rijst, vindt via de Nieuwe Haven plaats.

Bhagwatpersad Ramadhin, voorzitter van de Vereniging Verwerkers en Rijstexporteurs (VVRE), zegt aan Starnieuws dat de export open staat voor elke verwerker die aan de kwaliteitsnormen voldoet. De exporteurs krijgen US$ 550 per ton witte rijst die zij leveren. In de prijs zijn de onkosten niet doorberekend. Ramadhin zegt dat het een zeer goede prijs is als gekeken wordt naar de wereldmarktprijs die zit tussen de US$ 350 en US$ 375 per ton.

Niet alleen naar Venezuela wordt geëxporteerd. “We zijn ook bezig met andere markten, waaronder Haïti, Jamaica en Zuid Afrika,” zegt de VVRE-voorzitter. Hij legt uit dat de afgelopen twee seizoenen de export niet van een leien dakje is gegaan. Over de PetroCaribe overeenkomst zegt hij dat deze een goede kans biedt voor de verwerkers en de sector. “Natuurlijk zijn er kinderziektes, die moeten wij overbruggen. Guyana heeft elf jaar ook geleverd binnen een soortgelijke overeenkomst binnen PetroCaribe. Ook zij hebben problemen ondervonden.”

De eerste lading padie binnen de PetroCaribe overeenkomst met Venezuela heeft een aantal problemen gehad. Van een ongeschikt schip tot insecten in de lading. Nadien is er veel gezegd over de export die maar niet op gang kwam na de eerste lading van 1.100 ton padie. Bemiddeling van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, resulteerde erin dat in plaats van padie er overeengekomen is om witte rijst, wat een hogere prijs levert, te exporteren binnen de overeenkomst. Daartoe moesten eerst de nodige documenten in orde worden gebracht. Venezolaanse deskundigen bepalen nu zelf met wie ze in zee willen gaan en welke kwaliteit ze willen nemen. Ramadhin zegt dat de vereniging de export coördineert. In deze periode zal er 19.000 ton witte rijst in verschillende trances worden verscheept. De verwerkers worden betaald uit de gelden die Staatsolie aan Venezuela moet betalen voor geleverde olie.

Minister Algoe heeft er herhaaldelijk op gewezen dat het ministerie alleen faciliterend kan optreden binnen de sector, omdat deze is geprivatiseerd. Het ligt aan de boeren en verwerkers om een goede middenweg te vinden binnen de rijstsector.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May